Hülye vagy, ha megfélemlíthetnek

Posted by

Vakmajom
·>A sikeres ukrán ellenállás sokkal biztonságosabbá tette a világot, “az elkövetkező évtizedekben minimálisra csökkentette a nukleáris háború valószínűségét”, és aki világháborúval meg atomháborúval riogat, az szimplán Putyin szócsöve, a Kreml propagandáját fújja. Hülye vagy, ha hagyod magad megfélemlíteni.

“DER SPIEGEL: Németországban sokan tartanak a konfliktus eszkalációjától, világháborútól vagy atomcsapástól. Nem osztod ezt az aggodalmat?

Timothy Snyder: Nem, sőt, szégyellem az egész vitát. Az atomháborútól való félelem elsősorban a saját biztonságunkról szól. Ilyen körülmények között, amikor egész ukrán városok pusztultak el, ez az aggodalom szánalmas. Egyszerűen kínos, hogy a nukleáris fegyverek bevetésének feltételezett lehetősége kerül a vita középpontjába, pedig Ukrajnában már régóta elképzelhetetlen atrocitások zajlanak. Egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy abba az álláspontba kerüljünk, hogy Oroszországnak bármikor megvan a hatalma bármit megtenni, amit csak azért, mert nukleáris fegyverei vannak. A nukleáris zsarolásnak engedni további nukleáris zsarolást jelent.

Ráadásul, ha Putyin nukleáris fegyvereket használna, Ukrajna szenvedné el ettől a legtöbbet. Az ukránok pedig nagyon világossá tették, hogy fegyvert akarnak. Nem hinném, hogy atomháború lesz, mert az atomfegyverek lényege, hogy ne használják őket. Ha Putyin felhasználná őket, más országok atomfegyvereket kezdenének építeni – és akkor Oroszországnak már nem is aspirálhatna arra, hogy szuperhatalom legyen. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy még Oroszország szövetségesei is folyamatosan azt mondják Moszkvának, hogy ne használjon atomfegyvert, Oroszország vezetői nem akarnak páriaként az emlékezetbe bekerülni, és az atomfegyver ukrajnai bevetésével nem nyerhetik meg a háborút. De van még egy nagyon fontos szempont. Ezekben az érzelemtől fűtött vitákban hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy az ukrán ellenállás az elkövetkező évtizedekben minimálisra csökkentette a nukleáris háború valószínűségét. A NATO-orosz konfrontáció nagyon valószínűtlenné vált, tekintettel a NATO erejére és az orosz hadsereg gyengeségére. Pekingnek most kétszer is meg kell gondolnia Tajvan megtámadásának terveit. Tehát az ázsiai atomháború is kevésbé valószínű, mint egy évvel ezelőtt. Az ukrán ellenállás sokkal biztonságosabbá tett bennünket, és sokkal jobb lenne, ha ez lenne a gondolkodásunk központjában. Az egész nukleáris kérdéskör rosszul keretezi az egész vitát, és pontosan ez az, amit Putyin akar. Azt akarja, hogy kezdjük azzal a gondolattal: “Félünk, egyáltalán tényleg tegyünk bármit?” Ehelyett így kellene gondolkodnunk: „Az ukrán ellenállás biztonságosabbá tette a világot, és az ukránoknak győzniük kell, hogy ez a biztonság garantálva legyen.”

Timothy Snyder a Yale egyetem Kelet-Európával foglalkozó professzora