Az orvosok kétharmada döntött a kamara mellett

Posted by

szeretlekmagyarorszag.hu
>Több mint 33 ezer orvos jelezte, hogy továbbra is tagja akar lenni a Magyar Orvosi Kamarának – mondta Kincses Gyula, a testület elnöke a Facebookon hétfőn közzétett videójában. Kincses szerint a kamara a kormány szándékaival ellentétben megerősödött.

A MOK február végi küldöttgyűlésén döntött arról, hogy a háziorvosok ne írják alá az új ügyeleti szerződéseiket az Országos Mentőszolgálattal, így akadályozva Takács Péter egészségügyi államtitkár eddigi legfontosabb reformját. Ahogy korábban Svéd Tamás a szervezet titkára lapunknak is elmondta: számukra az alapellátási ügyeleti szerződések alá nem írása, vele az átalakulás megakasztása nem cél, hanem nyomásgyakorlási eszköz.

A MOK többek között azt követeli, hogy vonják vissza a vitatott, egyeztetés nélkül meghozott intézkedéseket, amik a háziorvosi praxisok finanszírozásáról és az orvosok értékelési szempontjairól szólnak. Emellett azonnali ápolói béremelést és hosszú távú, világos egészségügyi koncepciót akarnak.

A nyomásgyakorlásra válaszul a kormány február végén egyszerűen megszüntette az orvosok kötelező kamarai tagságát. Aki továbbra is a testület tagja akart maradni, annak március végéig kellett ezen szándékát jeleznie a MOK-nak. Kincses Gyula hétfői videójában arról beszélt, hogy több mint 33 ezer orvos jelezte, hogy tag maradna – ez több mint kétharmados arány.

„A kényszerű folyamat a kormány szándékaival ellentétben nem meggyengítette, hanem megerősítette a kamarát” – mondta Kincses. Szerinte „33 ezer orvos akaratát, véleményét nem lehet figyelmen kívül hagyni”. „Ez feljogosít bennünket arra, hogy továbbra is az egészségpolitika hiteles, politikamentes szereplői maradjunk. Hogy ez mennyire lesz sikeres, az elsősorban a kormányzati szándékon és együttműködési készségen múlik” – tette hozzá a MOK elnöke.