Válaszok: Orbánról és rendszeréről

Posted by

Katarina Barley

(Katarina Barley az EP alelnöke, volt német igazságügyi miniszter):

Először is kijelenthetem, hogy amit mindig is mondtunk az Európai Parlamentben, miszerint az Orbán- kormányra pénzügyi nyomást kell gyakorolni – az működni látszik. Legalábbis látszik valamiféleelőrehaladás abba az irányba, amit az Európai Bizottság elvárásként kitűzött. Ezzel egyidőben azt is látjuk, hogy Orbán Viktornak nem érdeke a hatalommegosztás, az, hogy a demokratikus oldal szerephez jusson. Az, hogy hatalma felett demokratikus kontrollt lehessen gyakorolni. (…) Tehát az ígéreteket hallottunk. Ám egyelőre nem látjuk, hogy ennek következtében Orbánnak és embereinek hatalmát bármilyen intézkedés korlátozná. (…) Nézzék csak meg Johannes Hahn költségvetési biztos legutóbbi jelentését, aki a kohéziós alapok egyharmadának a befagyasztását javasolta. (És aki két hónapra rá bejelentette még év vége előtt, hogy a Covid-féle felzárkózási alapokhoz hozzáférhet a magyar kormány, amennyiben teljesíti ezt a 27 szuper mérföldkőnek nevezett, konkrétan meghatározott feltételeket az úgynevezett jogállami mechanizmus keretein belül). A bizottságban mások mást írnak, amiből elég világosan látható, hogy különféleképpen ítélik meg a helyzetet még a bizottságon belül is. S ez, sajnos, az Európai Parlamentre is igaz.

Vannak, akik gyanakodva fogadják a magyar kormány elleni szankciókat, míg megint mások számára egyértelmű, hogy Orbán Viktort egyáltalán nem érdekli, mit mond az EU, semmi sem érdekli saját magán és a hatalmán kívül. A szuper mérföldkövek teljesítését értékelő összesítés alapján szerintem elég egyértelműen kirajzolódik az az álláspont, hogy mindaz, amit eddig érzékeltünk a jogállami feltételek teljesítése címén – nyilvánvalóan nem elegendő. Úgyhogy ezek után csak a reményemet tudom kifejezni, hogy Orbánt továbbra is nyomás alatt lehet tartani.(…) mi határozottan elkötelezettek vagyunk a jogállami normák betartása iránt. Ha a parlament (EP – a szerk.) többségét megkérdezi, ugyanezt fogja mondani, de a Bizottságban is az a vélemény, hogy egyelőre nem látjuk a szuper mérföldkövek teljesítését. Árnyaltabban pedig úgy tudom megfogalmazni, hogy nekünk nemelegendő csak jogi formába önteni a jogállami elköteleződést, szeretnénk az ígéretek konkrét életbeléptetését és működőképességét is látni. Ez a minimum elvárás. Természetesen nem várjuk el, hogy mindent és rögtön megoldjon a magyar kormány, átmeneti időszak vonatkozik számos intézkedésre. Szerintem a Bizottság ebből a szempontból abszolút fair. De őszintén szólva, nagyon jól tudtuk, hogy Orbán megpróbálja majd letudni ezeket a kötelezettségeket amolyan hamis-, álintézkedésekkel. Azért, hogy továbbra se tudjon senki ellenőrzést gyakorolni felette. Egyébként épp emiatt nem értem, miért nem kötelezi az Európai Bizottság a magyar kormányt arra, hogy csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

Ehelyett engedi azt, hogy Orbánék létrehozzák a maguk külön új intézményeit, kikerülve így azt, amit mi valójában látni szeretnénk. (…) Hasonlót már láttunk, amikor a CEU egyetem elűzése miatt az Európai Bíróságra került az ügy. Mi csinált az Orbán-kormány? Némi módosítással benyújtott egy újabb törvényt, s maradt minden a régiben. A korrupció felszámolásában pedig tényleg csak az Európai Ügyészséghez való csatlakozás hozhatna változást, mert addig Orbán nem csak becsapja az embereket, de meg is lopja őket. Ez szolgálná a leginkább a magyar emberek érdekét is. (…) Szomorú történet (svéd, finn NATO- csatlakozás ügye – a szerk.) S ebben az a legszomorúbb, hogy 10 éve így zsarolja az Uniót. S ezzel el is szigeteli Magyarországot. Tudja, hogy belülről már nem fenyegeti semmilyen veszély, megoldotta ezt a választási törvénnyel, ezért próbálkozik másfelől. S mivel zsarol minket, gyakorlatilag évek óta, ezért is sokkal keményebbnek kell lennie a bizottságnak vele szemben. Ráadásul tudjuk, a pénzen (meg a hatalmon – a szerkesztő) kívül semmi nem érdekli. (…) Ez is része annak, amit a médiával csinált, azaz a Fidesz propaganda gépezetévé tette azt. Ezek a hazugságok köszönnek vissza az állítólagos közvélemény-kutatásokban is. S az, hogy hazudik – nem új jelenség, sajnos jó ideje nyilvánvaló a számunkra is. Orbán úgy alakította át ezt a gyönyörű országot, hogy nem lehet ráismerni (…) A médiát, a kultúrát, a tudományokat, a civilek működését is megkárosította. S hogy mit tehetünk mi ebben a helyzetben? Kitehetjük a közösségi hálóra, amit gondolunk. De ez kevés. Az embereknek kellene megérteni, hogy ezzel nekik árt ez a rendszer. Meg kell érteniük, hogy egyedül Orbán hibáztatható azért, hogy nem fognak érkezni uniós pénzek az országba. Az pedig különösen fájó, amit Ukrajna ügyében tesz: Putyin bábjaként játszik a színpadon. Nem tudom, igaz-e, amit láttam a legutóbbi közvélemény-kutatásban, hogy a Fidesz-szavazóknak is csak a 4%-a hiszi azt, hogy Oroszország a felelős a háború kirobbantásáért. A Nyugat, a NATO, sőt maga Ukrajna felelős. Ami azt mutatja, hogy agymosás zajlik az országban. Ilyen egyetlen más uniós tagországban sem fordult még elő. Most használjam a Trump-féle alternatív igazság kifejezést?

Egyik uniós országban sem számolták fel úgy a demokratikus kontrollt, mint Magyarországban. (…) Úgy látom, továbbra is Putyin barátja akar lenni. S azt is látjuk, még szorosabb kapcsolatra törekszik Kínával. Azt ugyebár tudjuk, hogy Putyin bizonyos politikusokat pénzügyileg is támogat, de abban egyelőre nem vagyunk biztosak, hogy Orbánt is. De az biztos, hogy valami áll ennek a hátterében. Sok mindent meg lehet tagadni Ukrajnától, de hogy segélyszállítmányokat is azért, hogy (az Orbán-kormány – a szerk.) megkapja az uniós felzárkózási alapokat?!! Azért ez nagyon cinikus! Amikor az oroszok tömegmészárlást hajtanak végre, amikor gyerekeket ölnek meg vagy teszik tönkre az életüket, akkor Orbán zsarol és ezzel akar velünk alkudozni, hogy megkapja az uniós pénzt?! Morálisan romlottnak tartom. (…) De hát ugyanezt láttuk a Covid idején az orosz vakcinával is. Holott keveset lehetett akkor tudni arról, hogy az igazán jó vakcina volt-e. S akkor képes volt az emberek életét is kockára tenni? Ezt most is olyan politikai játszmának tartom, ami szégyenletes. Orbán itt is (a kínai akkumulátorgyárak ügyében – a szerk.) épp az ellenkező irányba megy, mint az EU. Óriási erőfeszítéseket teszünk, hogy egyre kevésbé függjünk Kínától. Persze még nekünk is vannak kapcsolataink az ázsiai országgal, de most megint más prizma alá kerül Kína, látva a közeledését Putyinhoz. Mi teljesen más értékrendet vallunk. Másrészről nagyon jól kiismertük Kína stratégiáját. Igyekszik a kritikus infrastruktúra kiépítésével elérni, hogy egy adott ország függősége tőle minél nagyobb legye, hogy aztán ezt átfordíthassa politikai céljai elérésére. Orbán ezt teljesen önszántából teszi, de nem értjük, miért teszi függővé Magyarországot egyre jobban és jobban Oroszországtól és Kínától? Rossz iránynak tartom. (…) Még jobban elszigetelődik az ország az Európai Tanácsban is. Nem hiszem, hogy ez jó a magyaroknak. Ez nem lehet az érdekük. (…) Attól tartok, nincsenek tisztában, mi is az EU lényege. Itt van példának Németország. Mi soha nem kaptunk uniós forrásokat, mindig nettó befizetők voltunk. Minden fejlődést a saját forrásainkból értünk el. Pedig profitálhat az Unióból minden magyar állampolgár. Oda utazik szabadon, ahová akar, ott dolgozik, és tanul, ahol szeretne. Ha az emberek vagy a magyar kormány ezt a Brexit ellenére nem érti meg, akkor nehéz ezzel mit kezdeni. Elnézést, ha egy túl sok érzelmet vittem ebbe a beszélgetésbe, de tényleg szenvedek attól, amit Orbán tesz, és ami ennek a következménye Magyarországon. Szóval azt kívánom, tartsanak ki! Kérem, legyenek erősek a változás kivívásához!

A teljes interjú a Klubrádión található: (https://www.klubradio.hu/adasok/katarina-barley-nem-latjuk-a-
szupermerfoldkovek-azaz-a-jogallami-feltetelek-teljesiteset-134137)