Gettóiskolák, cigány negyedek

Posted by

>Az EJEB (Emberi Jogok Európai Bizottsága) kártérítést ítélt meg egy magyar fiatalnak, és még arra is kötelezte a magyar kormányt, hogy szüntesse meg a romákat hátrányosan érintő szegregációt a közoktatásban. Na végre! Mondaná az ember a magyar civilek, jogvédők és roma önkormányzatok évtizedes meddő küzdelmét látva. Az úgynevezett gettóiskolák (amelyekben a roma tanulók aránya meghaladja az ötven százalékot) 2018-ban a magyar iskolák 14 százalékát tették ki. Nehéz megbecsülni a számokat, a népszámlálás adatai szerint 3-400 ezren vallják magukat romának, szakértők szerint két- vagy háromszoros a valódi szám, és a közoktatásban már minden hatodik gyermek roma (16-17 százalék). Elég nagy tömegről van szó.

Korábban a Jobbik, újabban a Mi hazánk párt fogalmazott meg ( a többségi társadalom előítéleteire építő) nyíltan cigányellenes programot, és lassan húsz éve nincsenek tisztázva a romagyilkosságok néven elhíresült bűnsorozat összefüggései a titkosszolgálatokkal meg a politikai szálakkal. Közbevetőleg: tudjuk, hogy az USA sem tudta még teljes mértékben megoldani a négerkérdést, és az újabb egyenjogúsító mozgalmak is komoly tüzelőanyagot jelentenek az előítéleteseknek.

Idehaza nagyjából lezajlott egy települési szegregáció. Az ország leszakadó térségeiben, az elöregedő, kiüresedő falvakban megjelentek és túlsúlyba kerültek a romák, a nagyobb településeken pedig kialakultak a szegregált szegénynegyedek. Ezeken a vidékeken az iskolai szegregáció csupán azt jelenti, hogy a tanuló a lakhelyéhez legközelebbi iskolába jár. Az itt kisebbségnek számító többségi lakosság kialakítja a maga elit iskoláját, vagy autóba ülteti csemetéjét s akár harminc kilométerre is elviszi a jó (értsd: cigánymentes) iskolába.

A rendszerváltozás és különösen az EU-csatlakozás óta számtalan projekt, támogatás, program született a romaprobléma megoldására, eurómillárdok érkeztek a szociálisan hátrányos helyzetű rétegek felemelésére. Ezeknek a pénzeknek ugyanaz lett a sorsa, mint a többi fejlesztésre, felzárkózásra, konvergenciára szánt támogatásoknak. Megfelelő zsebekbe vándoroltak. Csak amíg a többségi társadalom esetében egy nemzeti burzsoázia létrehozásán fáradozunk, addig a cigányokra szánt pénzeket egyszerűen ellopták. Mert a cigányok lopnak.

Új Hét