Európa nincs felkészülve arra, ami Amerikában következhet

Posted by

(The Economist)
Európa jelenleg teljesen védtelen azzal az eshetőséggel szemben, hogy jövőre Trumpot, vagy valamelyik hasonszőrű republikánus politikust, például a floridai kormányzót választják meg elnöknek, pedig fel kell készülnie erre az eshetőségre – figyelmeztetett a lap. A kommentár úgy fogalmaz: kísértet járja be Európát, a Trumpizmus 2.0 kísértete, és ez megviseli az idegeket. Pedig mindenki tudja, hogy baj lehet, de nincs egyetértés abban, hogy mit kell tenni. Európa is meredt szemekkel nézi, mi zajlik. A legfőbb aggály, hogy mi lesz Ukrajnával, ha Amerika megint a Trump-i nagyságot célozza meg. Az optimális az volna, ha az oroszok vereséget szenvednének még az amerikai választás előtt. Ám ezt Putyin is tudja, ezért várhatóan megpróbálja a választásokig elhúzni a háborút. Közben Joe Biden elnök alatt csak fokozódott az európai függőség az USA-val szemben.

Amerika a NATO vezető tényezője, márpedig ez a szervezet szavatolja az európai biztonságot. Az orosz gázt leginkább amerikai cseppfolyósított földgáz váltja ki. A franciák hiába figyelmeztettek, főként ha a biztonságról van szó. Elsősorban a közép-európaiak csakis az Egyesült Államokban bíznak, legkevésbé pedig Franciaországban és Németországban. De azért a megosztott földrésznek is vannak diplomáciai ütőkártyái. Mert még egy republikánus elnök is Kínát tekinti a fő veszélyforrásnak, Peking
elszigeteléséhez pedig Washingtonnak szüksége van Európára. Ám az öreg kontinens csupán csökkenteni akarja függőségét az ázsiai nagyhatalomtól, nem szeretné teljesen beszüntetni az együttműködést. Bárhogy is nézzük, a földrész úgy vág neki a jövő évnek, hogy csak reménykedhet a legjobbakban, de nincs semmi a kezében, hogy bármi mást tegyen.
(A cikk csak előfizetőknek olvasható.)

(https://www.economist.com/europe/2023/03/30/europe-is-unprepared-for-what-might-come-next-in-
america?utm_content=article-link-6&etear=nl_today_6&utm_campaign=a.the-economist-
today&utm_medium=email.internal-newsletter.np&utm_source=salesforce-marketing-
cloud&utm_term=3/30/2023&utm_id=1544673)

Fordította: Horváth Júlia