Cipolla még bűvöli a hallgatóságot

Posted by

Szent-Iványi István

>A félelemkeltés magasabb szintre lépett
Valószínűleg a kormányzati spindoktorok azt mérték, hogy önmagában az ún. “békepártiság” már kifulladóban van, ezért emelni kell a tétet, a fenyegetés szintjét. Már nem elég csupán háborúval és a háborúpárti Nyugattal, ellenzékkel riogatni, már egyenesen egy világháború rémével kell megfélemlíteni az erre kapható, a világot csak a kormányzati propagandából ismerő választókat.
Egy ideje már ízlelgetik ezt az új narratívát, de a motort ténylegesen Orbán Viktor rúgta be a pénteki rádiómonológjával és most ezt folytatta Kocsis “szuverén” Máté, aki annyira szuverén, mint egy kesztyűbáb, ahogy sikerült egy nap alatt gyökeresen megváltoztatni a szuverén álláspontját a svéd NATO-csatlakozás ügyében, mit ad Isten, éppen Orbán-Erdogan találkozó másnapján, a török álláspontot másolva.
Ha ez nem lenne elég, akkor ehhez azt is hozzá kell tenni, hogy a nyugati ún. “háborúpárti” politikusok már azt fontolgatják, hogy katonákat, puhább változatban “békefenntartókat” (ami teljes képtelenség, hiszen amíg háború van, addig nincsenek békefenntartók sem és azokat különben is csak a két fél közös egyetértésével lehet küldeni, de a hallagtóságuk ezt nem tudja) küldenek a háborúba.
Erre az abszurditásra már a baráti Kreml is kénytelen volt reagálni és csúsztatásnak nevezni, ami finom megfogalmazása a hazugságnak. Ez azonban a hazai propagandagépezetet egy cseppet sem zavarja. A riogatás, félelemgerjesztés most csúcsra van járatra – minél sikertelenebb a kormányzat, minél nyilvánvalóbb a kudarc (az EU átlag háromszorosa az infláció, jelentős reálbércsökkenés, mi vásároljuk a legdrágábban az “olcsó orosz gázt”, egyre messzebb vannak az EU támogatások, egyre inkább elszigetelődik az ország stb.), annál nagyobb szükség van a tudatmódosításra, a fantom félelmekre, a morális pánikkeltésre. Erre ez a világháborús, sőt atomháborús narratíva kiválóan alkalmas. A saját szempontjukból racionális, amit csinálnak, az azonban irracionális, ahogy erre a magyar társadalom reagál. Mintha a társadalom egy része (sajnos jelentős része) mély hipnózisban lenne. Cipolla még jól bűvöli a hallgatóságát és a magyar Mario még mindig nem ébredt fel.
%d bloggers like this: