Kezdődik a 10. Színházi Olimpia

Posted by

“>Április 1-jével útjára indult az év legnagyobb színházi eseménye, a 10. Nemzetközi Színházi Olimpia. A fesztivál több tucat helyszínen színesíti majd a hazai színházi életet, így téve az programsorozatot az egész ország kulturális ünnepévé. A szervezők március 27-én sajtótájékoztatót tartottak, hogy a célegyenesbe fordult eseménysorozat április 15-i ünnepélyes megnyitójáról és további különleges projektekről adjanak hírt.
A 10. Színházi Olimpia kiemelkedő eseménysorozat, de más fesztiválokhoz mérten is számottevő: hétszázötven programot ölel fel három hónap alatt. A programsorozat kulturális találkozások sora: 58 országból 400 társulat érkezik 7500 fellépővel, hogy a hazai színpadokon megmutassák saját kultúrájukat és közben megismerkedjenek a mienkkel. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a fesztivál művészeti vezetője így foglalta össze a Színházi Olimpia feladatát: „azokat a hidakat, amelyeket a politika lerombol, közös szenvedélyünk, a színház révén kötelességünk a lelkekben újraépíteni.”

A magyarországi színházi olimpia több szempontból is egyedülálló: nemcsak időtartamát és a programok, helyszínek számát tekintve, de különleges a sokszínűsége is. Először jelenik meg a bábszínházi műfaj, az ifjúsági és gyermekszínházi előadások sora. Az egészen apróktól kezdve a tinédzser korosztályig bevonják a jövő közönségét, és országos fesztiválok csatlakoztak a közös olimpiai vérkeringéshez. Újdonság továbbá a szervezési struktúra: az eddigiekhez képest nagyobb szabadsága van minden helyi intézménynek abban, miként használja ki az olimpia nyújtotta globális lehetőséget. A csatlakozó magyar színházak, fesztiválok, szakmai szervezetek maguk döntöttek arról, kit hívnak meg, milyen fesztivált szerveznek.

Színházi világnap és olimpiai útifilm

A sajtótájékoztató egyik különleges apropóját a színházi világnap adta, melynek keretében az olimpiaalapító görög rendező, Theodórosz Terzopulosz egy tradicionális színházi, tragédia maszkkal ajándékozta a meg a Nemzeti Színházat. Az ünnepélyes átadás a görög Epidauroszban történt, az ókori amfiteátrumban. A maszkot a fiatal színészgeneráció két képviselője, Sipos Ilka és Juhász Péter vették át, akik együtt dolgoztak a mesterrel budapesti Bakkhánsnők rendezésében is. A két fiatal a Szent István Egyetem Rippl-Rónai Művészeti Karának harmadéves hallgatói. A görög művész beszédét így zárta: „Szívből gratulálok a magyar Nemzeti Színháznak és a szervezőknek ahhoz a lendületes, sokrétű és egyetemes programhoz, amely felébreszti azokat az igazságokat, amelyeket csak a nagy színházi művészet tud nyújtani.”

Az átadást követően a maszk „útnak indul”, és egy európai utazás keretében meglátogat néhány művészt a Színházi Olimpia résztvevői közül. Van, akikkel a saját székhelyükön, de a legtöbbjükkel turné közben találkozik majd a maszk és forgatócsoport: Szlava Polunyin bohóccal olaszországi turnéjának keretében, Tiziana Barbiero rendezőt bergamói színházában keresik fel, de az útról készülő filmben találkozhatunk majd Romeo Castelluccival és Christoph Marthalerrel is. A Színházi Olimpia weboldalán és közösségi csatornáin is követhetjük majd maszkotami végül az április 15-i nyitóeseményre érkezik Magyarországra, ahol a Duna fölött is átkel majd, egy lélegzetelállító produkció részeseként.

Cirkusztörténelmi jelentőségű artistaprodukció a megnyitón

Fővárosi Nagycirkusz produkciója csatlakozik az olimpiához és Budapest egyesítésének 150. évfordulójához – a cirkusz világnapja alkalmából (április 17.). Április 15-én a Duna felett kifeszített drótkötélen egyensúlyozva sétál át a folyó egyik partjáról a másikra Ifj. Simet László artistaművész. Az egyedülálló „Átmentem” nevű produkciót a Belgrád rakpart 18. és a vele átellenes budai alsó rakpart közötti dunai szakaszon, az Erzsébet és a Szabadság híd között a rakpartról és e két hídról lehet majd megtekinteni. A Fekete Péter által rendezett projekt arra hívja fel a figyelmet, hogy melyek azok az alapértékek, amelyeket át kell menteni és átadni a következő generációknak. Ahogy minden előadóművészeti ágazatnak, így a cirkuszművészetnek is kiemelt felelőssége van abban, hogy reagáljon a világ történéseire. A Nemzeti Cirkuszművészeti Központ április 15-től június 24-ig országszerte több mint húsz helyszínen, párperces kötéltánc villám-performanszokkal emeli a Színházi Olimpia eseményeinek fényét.

Utcaszínház, játékok és koncertek a megnyitó programjában

A cirkuszművészeti világszám mellett színházművészeti fiesztává változnak Budapest terei és a Nemzeti Színház. Az április 15-i ünnepélyes megnyitó a Bajor Gizi parkban zászlófelvonással kezdődik, amit egészen estig különböző programok követnek: koncertekkel, tematikus játékokkal, amatőr színházi produkciókkal és további utcaszínházi performanszokkal várják az érdeklődőket, egészen 22 óráig. Akik már biztosan az ünnepi megnyitó fellépői között lesznek: a Magyar Nemzeti TáncegyüttesFöldes László Hobo, a Kossuth-díjas Szarka Tamás és zenekara.

Az utcaszínházi műfajta hazaiak mellethúsznál több társulat képviseli majd. A német Selzen Art extravagáns gólyalábasai békebeli léghajókon, a lengyel Teatr Gry i Ludzie nosztalgikus guruló járgányokon, a francia Cie Systeme Paprika a Kraken Orchestra formációval és kerekeken guruló hajócsodával, Flying Buttresses apró művészei hatalmas túrazsákokkal gyalogosan érkeznek a megnyitóra. Az utcaszínházi felvonuláshoz nyolc magyar társulat is csatlakozik: a Langaléta Garabonciások, a Bab társulat, a Bóbita Bábszínház, a Csodamalom, a Kövér Béla Bábszínház, a Mikropódium Családi Bábszínház és az Agostones utcazenészei. Programjukban óriásbábok sokszínű arzenálja, vásári játékok és gólyalábasok szerepelnek, de begördül majd a Karzat Színház gőzöse is.

Címkép: Ifj. Simet Lászó