A hatalom bűvölete

Posted by

A Politikatörténeti Intézet Társadalomelméleti Műhelye és a CEU Democracy Institute 2023 májusára közös konferenciát szervez Orbán 25 éve: a hatalom bűvöletében címmel, amelyre már várják előadók jelentkezését.

A konferenciát annak apropóján szervezik, hogy Orbán Viktor éppen negyedszázada szerezte meg első alkalommal a miniszterelnöki széket. A most sorra kerülő esemény célja nem az, hogy állást foglaljon a ‘rendszer vagy korszak’ vitában, amely leginkább meghatározza a közbeszédet és a tudományos vitákat a Fidesz hosszú ideje tartó kormányzása kapcsán. Éppen ellenkezőleg: egy új megközelítést ajánl a periódus vizsgálata során. Felveti annak lehetőségét, hogy valójában nem csak 2010, de bizonyos szempontból 1998 is határvonalnak tekinthető: ekkortól számíthatjuk azt az időszakot, amikor már a hatalom megtartása, majd a vezető pozíció elvesztése-visszaszerzése válik az elsődleges viszonyítási pontként Orbán számára.

A rendezvény elsődleges kérdésköre, hogy miként határozza meg a hatalom a mai jobboldalt, hogyan és miért válik ez a kérdés elsődlegessé, miként változik a miniszterelnök és ideológiai hátországának képe a hatalomról és a kormányzásról az elmúlt 25 évben. A konferencia célja nem ideológiai és politikai emlékmű állítása, hanem annak megértése, hogy egy posztszocialista politikai rendszerben miért és hogyan alakult így a hatalomkoncentráció.