Nem fogják megbilincselni Donald Trumpot

Posted by

A volt elnök kedden áll a bíróság elé New Yorkban

 Gábor Tanács
Euronews

– Még mindig nem láttuk a vádiratot – mondta a Sky televíziónak Alina Habba, Trump egyik ügyvédje. – És az, amit Michael Cohen vallott, az az, hogy ő kezdeményezett egy kifizetést valakinek, aki gyakorlatilag megpróbálta őt megzsarolni. Ügyvéd vagyok, és sok embert képviselek. Ha egy ügyvéd emberekkel pénzért titoktartási nyilatkozatot írat alá, vagy ügyvédként fizet olyan embereknek, akik megpróbálnak zsarolni valakit, mert egyszerűen nem akar foglalkozni vele – és aztán ezek az ügyfelek valahogy nyilvánosan vád alá kerülnek? Ez egy nagyon szomorú helyzet, és nagyon politikai indíttatású. Trump mellett egykori alelnöke is kiállt, annak ellenére, hogy kettejük kapcsolata megromlott, miután Pence felhagyott azokkal a vádakkal, hogy a demokraták elcsalták a választásokat.

– Szerintem az amerikaiak túlnyomó többsége számára világos, hogy politikai üldöztetésről van szó – mondta Mike Pence. – A manhattani főügyész gyakorlatilag egyetlen konkrét amerikai polgár elleni vádemelés ígéretével kampányolt a megválasztásáért.

Általános várakozások szerint Pence maga is indulni akar a republikánus előválasztáson, ahogy Nikki Haley, az Egyesült Államok volt nagykövete is, aki szintén kiállt Trump mellett. Demokrata elemzők szerint a vádemelés inkább megerősíti Trump rajongóit meggyőződésükben, ugyanakkor összességében mégis rontja az esélyeit az elnökválasztáson, mert a republikánus bázis zöme nem fog egyöntetűen egy olyan jelölt mögé állni, akinek vádlottként a bíróságra kell járkálnia.

Joe Biden amerikai elnök, ahogy korábban , most sem kívánta kommentálni a Trump elleni vádemelést.

Címkép: Tüntetők a Trump Tower előtt   –  Szerzői jogok  Bryan Woolston/Copyright 2023 The AP.