Churchill nem volt “békepárti”

Posted by

Csikvári F. András

>Orbán Viktor részvétele nélkül szavazták meg a kormánypárti képviselők a Fidesz békepártinak nevezett határozati javaslatát a parlamentben. 130 képviselő voksolt igennel, és 24-en nyomtak nemet, köztük volt a DK, a Mi Hazánk Mozgalom, Momentum és a Párbeszéd képviselői mellett Latorcai János KDNP-s képviselő is. Az orosz-ukrán háború első évfordulója apropóján született és most elfogadott, nyolcpontos javaslatot Kocsis Máté (Fidesz) és Simicskó István (KDNP) nyújtotta be. Többek között az is szerepel benne, hogy “az Országgyűlés elítéli Oroszország katonai agresszióját, és elismeri, hogy Ukrajnának joga van az önvédelemhez.” Valamint: “kifejezzük elkötelezettségünket a béke mellett. Azt várjuk el a nemzetközi közösség minden tagjától, hogy a mielőbbi béke érdekében lépjenek fel, és kerüljék azokat a lépéseket, amelyek a háború kiterjedésével járnak.”

Sir Winston Churchill Magyarországon is nagy reputációval bír, minden magyarázkodás helyett idézzük meg két mondatát. Az elsőt aznap mondta, amikor Németország megtámadta a Szovjetuniót és benne emlékeztette Joszif Visszarionovics Sztálint a “béketáboros” külpolitikájára: “Így tehát miután a Szovjetunió azt állította, hogy az imperialista kormányok harcolnak egymással és hogy a dolgozók semmiképpen nem akarnak háborút, most szembekerült azzal, hogy a legerősebb imperialista hatalommal harcol.”

Pár nappal később a következőt nyilatkozta: “Az oroszok veszélye tehát a mi veszélyünk és az Egyesült Államok veszélye is, ahogyan a hazájukért harcoló oroszok ügye a szabad emberek és szabad népek ügye a világ minden részén. Használjuk az oly kegyetlen tapasztalatok által már megtanult leckéket. Kettőzzük meg erőfeszítéseinket, és csapjunk le egyesült erővel, amíg még van élet és erő.”

(Olvasom, hogy a Mi Hazánk mozgalom sem szavazta meg a Határozatot, és ezzel a Fidesz propagandában baloldalivá vált. Ezek szerint Sir Winston Churchill is az.)

Csikvári F. András