Az óra állítgatása

Posted by

Jobbágy Tibor
>Néhány nappal túl vagyunk már rajta, de azért néhány szó erejéig érdemes visszatérni rá.
Alvásterapeuták és szociálpszichológusok évente kétszer visszatérő kedvenc témája az óraátállítás káros hatásaival való riogatás. Nem győzik hangsúlyozni, hogy az átállás biológiai egyensúlyunkat napokra, vagy akár hetekre is felborítja, milyen szörnyű betegségeket idéz elő, illetve a meglévő betegségeinket hogyan fokozza.

Javaslom, hogy mindenki végezzen el a környezetében egy mini- közvéleménykutatást! Az ismerőseim és a magam tapasztalata meglehetősen egybevágóan az, hogy ezeknek a riogatásoknak semmi alapjuk nincs. Az egészséges szervezet észrevétlenül „tér napirendre” az egy órás időeltolódás fölött. Ha valaki nagyon tudatosan akar eljárni, a nyári időszámításra való átállás előtti nap estéjén, egy fél órával korábban végzi el esti tevékenységeit (vacsorázik, fekszik le stb.), és másnap reggel a reggeli teendőit (felkelés, reggelizés stb.) az új időszámítás szerint egy fél órával későbbre halasztja. És ezzel az átállás minden tapasztalható utóhatás nélkül meg is történt.

Az elején már említett szakemberek által felsorolt szörnyűségek – fáradékonyság, koncentrációs- és emésztési zavarok stb. – legfeljebb az embereknek egy elenyésző, labilis egészségi és/vagy mentális állapotú részére lehetnek érvényesek, akik emiatt orvosi kezelésre (rosszabb esetben felügyeletre) szorulnak. Az erről készült, aggódásra okot adó statisztikák nem lehetnek reprezentatívak, azok – szilárd meggyőződésem szerint – túlnyomó részt a szakemberek paciensei köréből származó eseteket dolgozzák fel. Mindenesetre, ha a tervek – miszerint az óraátállítás 2024-től egyszer és mindenkorra megszüntetik – valóra válnak, a bulvár sajtó egy témával
szegényebb lesz: más gumicsont után kell nézniük.

Egy időre az új gumicsont biztosan az lesz, hogy miért a téli vagy miért a nyári időszámítást választottuk. Gondolom, az előrelátó gumicsontkeresők már javában gyűjtik az egymásnak ellentmondó gazdasági, egészségi és ki tudja még milyen szempontokat, amiket majd az illetékes szakemberektől fogunk hallani, olvasni. Mindez szerintem semmi másra nem, de egyre biztosan jó: a valóban fontos, mindennapjainkat alapjaiban befolyásoló gondjainkról egy rövid időre eltereli a figyelmet.