Jó reggelt Magyarország

Posted by

Fábián András
>Most nem a kis Balázs kedves kis barátjáról szeretnék elmélkedni, aki, bár már aluszik, álmában csenget egy kicsit. Balázska tömegközlekedési eszköze nem beszél hülyeségeket és nem vizionál olyan dolgokat, amelyek a valóságban nem is léteznek, csupán az ő agyában. Mondhatnánk úgy is, hogy a kis Balázs szerelvénye nem hall a fejében hangokat, amelyek kényszermozgásokra és normális elme számára felfoghatatlan és elfogadhatatlan megnyilatkozásokra késztetik. Ez a mi villamosunk amúgy nem is igazi villamos, csak ő hiszi azt, hogy de igen. A mi tujánkat Orbán Viktornak hívják, és ma is nagyjából pont annyian igyekeznek felkapaszkodni rá, mint annak idején a körúti hatos hajdanvolt zörgő-csörgő szerelvényére. Mi, okosabbak már a következőre várunk inkább, mert ez láthatóan szétesőben van.

Mint említettem, sokszor már ő maga sem tudja, hogy mit beszél, tesz, vagy éppen vizionál. Elnézést kérek a hosszas metaforáért, amely azt volt hivatva bemutatni, hogy a magyar miniszterelnök 13 év után eljutott arra szintre, amikor már azt hiszi: mindegy mit mond, hiszen mindent készpénznek fogadnak tőle, lényegében minden hülyeséget le tud tolni az általa semmire sem becsült, ostoba nép torkán egészen a gyomráig. Pedig lassacskán kiderül, hogy nem. Orbán, aki legutóbb március 10-én adott elő dumaszínházat a közrádióban, tegnap megint a mikrofon elé ült. Természetesen, mint mindig, most is nagyon felkészültnek mutatkozott. Olyannak, aki komolyan veszi magát és azt, amit csinál és mond.

(Legalább van egy ember, aki így gondolkodik, mondhatnánk ki rögtön poénosan.) Volt abban a tegnapi vanmensóban minden, mint a csatkai búcsúban. Csak főcímekben: ő békepárti, mindenki más háborúpárti. Európa nyilvánvalóan tévúton jár, de a világ (!) vele ért egyet. Már csak az a kérdés, hogy ki is az a világ?! A dollárbaloldal háborúpárti, mert nem békepárti. Én most nem mennék itt bele abba, hogy mit ért Orbán Viktor békepártiság felett, de ez olyasvalamit jelent, mintha Magyarország egyik részét még mindig a németek, másik felét az oroszok, egyharmadát meg a román csapatok uralnák. Mindegy, csak ne lőjenek már, mert akkor belesodorják a szegény magyar népet a háborúba. Meg Európát. Meg az egész világot. Mert ha így megy tovább, világháború lesz, akárki meglássa. Ukrajna azonnal adja fel azokat a területeket, amelyekre az oroszok igényt jelentettek be. Aztán adja fel nemzeti függetlenségét, és üljön azonnal tárgyalóasztalhoz, mert békét kell kötnie akármilyen áron. Hogy is szokta mondani Besenyő Pista bácsi?! Noooormális?! És a nemzetvesztő, háborúpárti dollárbaloldal azokat az ukránokat támogatja, akik a nemzeti függetlenségükért harcolnak. Európáról nem is beszélve. Meg a NATO-ról, meg úgy általában.

Csak – mint már megállapítottuk – egyedül ő a villamos, aki hiába csilingel. Hát csoda, ha ezt a beteg elmét feljelentik rémhírterjesztésért?! Sebaj! Polt majd elsikálja. Nem ez lesz az első ilyen bravúrja. Nem hagyhatom ki a történések sorából azt a huncut orosz külpolitikai húzást, amivel megpróbálják elterelni a figyelmet arról, hogy Orbán lényegében Putyin bábjaként, Putyin politikáját igyekszik kiszolgálni a maga sajátos eszközeivel. Már ezen derül a fél világ. Miközben az orosz despota is elismeri, hogy a szankciók megrendítették az orosz társadalmat, a mi villamosunk szerint azok még mindig az európai gazdaság stabilitását veszélyeztetik. És a váratlan pofon éppen onnan érkezik, ahonnan ez a jóember nem is várná. Az ő nagy orosz barátai szerint Magyarország “nem baráti ország többé”. Azért ez hatalmas törés az életünkben, hiszen mostantól csak rubelben fizethetünk a baromi drága orosz gázért, amiből úgy betáraztunk a télire, hogy olcsóért se kell senkinek. Olyan zavaros ez az egész! Ez is. Orbán viszont mindent tisztán lát. Nem csupán a háború és a béke kérdését, hanem az országunkat sújtó brutális infláció megoldását is, ami rém egyszerű. Először is év végére egy számjegyű lesz a pénzromlás. Gyorsan tegyük hozzá, hogy az egészen addig emelkedő árak nem mennek vissza szolgamód az infláció előtti szintre.

Csak lassabban lesz drágább minden, mint eddig. A pénzünk viszont talán kissé lassabban értéktelenedik el. De ennek megállítása sem egy bonyolult dolog. Az infláció letörése olyan egyszerű, mint a kukoricatörés. Nyakon ragadja az ember, letöri, és kész! És meg is mutatta ez a jótét lélek, hogy hogy is kell azt a kukoricatörést csinálni. Isten bizony, ha nem látom, hülyén halok meg. Szóval lássuk már be végre, hogy ez az egész világ, beleértve a háborúpárti magyar dollárbaloldalt is, hülye. Egyedül Orbán Viktor a villamos. Azért persze nem gondolom, hogy az ő köreiben senki nem veszi észre a kedves vezető szellemi leépülését, egyre inkább elhatalmasodó skizofréniáját, amit már gyerekkorától magáénak tudhat. Csak amíg meg tudnak élni belőle, addig kitartanak. Jó reggelt Magyarország. Ez volt a pénteki rádióinterjú címe, amiről már a Magyar Nemzet mai száma is csak az egyebek között számol be. Majd’ elfelejtem! Orbán egy árva szót sem szólt arról, hogy mit kíván tenni annak érdekében, hogy az Európai Unió végre megkezdje a Magyarországnak járó pénzek folyósítását. Erről mindössze annyi mondanivalója volt, hogy a pénzek visszatartása is a dollárbaloldal aknamunkája. Csak azt felejtette el hozzátenni, hogy ennek az “aknamunkának” semmi köze nincs a tényekhez, viszont annál több az ő diktatórikus, autokrácia-építő, demokrácia-felszámoló működéséhez. Ja! És jó reggelt Magyarország.