Kifizették a szellemkastély 860 milliós adósságát

Posted by

Segesvári Csaba
Átlátszó

Árverésen, 500 millió forintos kikiáltási áron próbálta a végrehajtó eladni 2018-ban azt a kisteleki wellness szállodát, amire a magyar állam 822 millió forint uniós támogatást adott. A kisteleki szellemhotel története 2014-ben kezdődött. Akkor tulajdonost váltott a kisteleki 4 csillagos szálloda 822 milliót nyert pályázója, így elkezdődhetett a beruházás. A távozó vállalkozó több szálon kötődött az átláthatatlan tulajdonosi hátterű Aqua Hotelnél felbukkant offshore céghez – írta az Átlátszó a Délmagyarország nyomán. Hadházy Ákos 2016 decemberében járt Kisteleken, azt írta, “Egy félkész épület van ott és egy csődöt jelentett Royal Casa nevű vállalkozás. 882 milliót (!!!) fizettek ki egy félkész épületért, ami a hivatalos dokumentum és az NGM “ellenőrei” szerint 2015. október 10-re elkészült.”Az akkor Lázár János vezette Miniszterelnökség azt írta a lapnak, hogy „a záró helyszíni szemlére még nem került sor, illetve az elszámolás ellenőrzése folyamatban, a projekt készültségéről csak ezek megtörténtét követően tudunk érdemben nyilatkozni”. A pénzt viszont kifizették. Hogy miként fizethette ki a teljes uniós támogatást a félkész épületre az akkor Lázár János vezette minisztérium, talán már sosem derül ki.

Hazai lett a vevő.  A földhivatali tulajdoni lap szerint 2023. február 28-án a terület a hódmezővásárhelyi Atlantica Kft.-é lett. Ezzel egyidőben az alábbi tartozásokat törölték a lapról:

  • Végrehajtási jog 860 654 260 forint, azaz nyolcszázhatvanmillió-hatszázötvennégyezer-kétszázhatvan forint és járulékai erejéig a Magyar Államkincstárnak
  • Végrehajtási jog 10 000 000 forint, azaz tízmillió forint és járulékai erejéig Kistelek városának
  • 2 219 457 forint egy webstúdiónak
  • 317 500 forint egy cégnek
  • 4 000 000 forint a webstúdiónak
    A tulajdonszerző cég Miklós Zoltáné. A hódmezővásárhelyi vállalkozó italforgalmazással és ingatlanbefektetéssel is foglalkozik, 2021-ben az önkormányzati tulajdonú hodpress.hu arról írt, „Közel kétmilliárdos fejlesztésre készül a Jan-Ker 2001 Kft. az ipari parkban”.

Címkép: Fotó: Segesvári Csaba