Kicsit minket is meglepett, hogy a problémák sorában élre ugrott a korrupció

Posted by

Hann Endre

>A válságról és annak okairól kérdezte a Medián a lakosságot, és a teljes népességen belül a korrupciót, illetve a kormány gazdaságpolitikáját jelölték meg fő okként. Hann Endre, a Medián ügyvezetője elmondta, egy kicsit őket is meglepte, hogy ennyire az élre ugrott a korrupció. Az ellenzéki szavazóknál nem meglepő, hogy ezt tekintik a problémák fő okának, de még a fideszesek is elég rosszul ítélik meg.

A válságról és annak okairól kérdezte a Medián a lakosság véleményét. A válaszadók elsöprő többsége, négyötöde nagyon vagy eléggé súlyosnak minősítette a helyzetet. Adataikból az derül ki , hogy a teljes szavazókorú népességen belül a korrupció vezet, 77 pontot ért el, ezt követte a gazdaságpolitika (63), a háború (60), a szankciók (57), a koronavírus (47), az időjárás (45) és utolsó helyre futott be a bevándorlás (41). A Fidesz-KDNP szavazóinál viszont első helyre kerültek a szankciók 77 ponttal, ezt követi a háború(76), a bevándorlás (61), a korrupció (55), a koronavírus (53 ), az időjárás (51) és a gazdaságpolitika (29).
Hann Endre, a Medián ügyvezetője az Esti gyorsban elmondta, úgy jön ki ez a négyötödös többség, hogy 35 százalék szerint nagyon, 48 százalék pedig eléggé súlyos. Olyan válaszlehetőség is volt, hogy nincs is válság, ezt 2 százaléknyi magyar állampolgár válaszolta, még a legkevésbé kritikus fideszesek is csak 4 százaléknyian nyilatkoztak így. Tehát hogy van válság, az nem kérdés. Gazdasági válságról beszélünk, ebben nincs nagy megosztottság – jelentette ki.

„Egy kicsit minket is meglepett, hogy ennyire az élre ugrott a korrupció” – fogalmazott. Ebben a rangsorban a teljes szavazókorú népességre vonatkozó adatokról van szó, és hozzáfűzte, ha megnézzük felbontva a nagyobb táborokra (egy kalap alá véve a tavaly közösen induló ellenzéki pártokat), akkor az az érdekes, hogy még a Fidesz-KDNP- szavazóknál is elég rossz a korrupció megítélése ahhoz, hogy megelőzze a teljes népességen belül az összes többi tényezőt. Az ellenzéknél nem meglepő, hogy ezt kimagaslóan sokan tekintik a problémák okának. A kérdésben még a lopás szó is szerepelt (ami elég népszerű fogalom, amikor a magyar társadalom a korrupcióról gondolkodik – jegyezte meg). Beszélt arról is, hogy a szélsőjobbos Mi Hazánk szavazói sok mindenben hasonlítanak a fideszes szavazókhoz, hasonlóan elítélik a – kormány szerint – „elhibázott brüsszeli szankciókat”. De a korrupciót illetően még ők is kritikusak a jelenlegi viszonyokkal kapcsolatban. Úgy is bontották ezt a rangsort, hogy mennyire külső vagy belső okokra vezetik vissza a válságot a válaszadók. Minden tekintetben a belső okok, a korrupció és a kormány elhibázott gazdaságpolitikája van az élen a felmérés szerint, és a külső okok, amelyekre a kormányzat nagyon szívesen hivatkozik, mint a háború, a szankciók – nem nagyon, de egy kicsit – háttérbe szorultak.

Az illegális bevándorlás pedig, amely 2015 óta „elég erős hangsúlyt kapott” a kormányzati kommunikációban, ma már a Fidesz és a KDNP szavazóin kívül „gyakorlatilag senkit nem tud valójában mozgósítani”. Az összes többi választói csoportban ez került a legutolsó helyre. A számok értékelésével kapcsolatban megjegyezte: ezek nem százalékok, hanem százfokú skálán elért átlagpontszámok. Tehát például ami 50 alatt van, azt viszonylag kevés ember ésviszonylag kevéssé tartja súlyos problémának, a válság okának.

Klubrádió
A teljes beszélgetést a fenti lejátszóra kattintva hallgathatják meg. Címlapi kép:
https://www.klubradio.hu/adasok/hann-endre-kicsit-minket-is-meglepett-hogy-a-problemak-