Húsgombóc a régen kihalt mamutból

Posted by

 

Damian Carrington
>Mamuthúsgombócot készített egy “termesztett húst” előállító cég, feltámasztva a régen kihalt állatok húsát. A projekt célja, hogy bemutassa a sejtekből, állatok levágása nélkül termesztett húsban rejlő lehetőségeket, és rávilágítson a nagyüzemi állattenyésztés, az élővilág pusztulása és az éghajlati válság közötti kapcsolatra.

A mamut húsgombócot egy ausztrál cég, a Vow állította elő amely a tenyésztett hússak foglalkozik. Számos vállalat dolgozik a hagyományos húsok, például a csirke, a sertés- és a marhahús helyettesítésén. A Vow célja azonban az, hogy a nem hagyományos fajokból származó sejteket vegyítse és kombinálja, hogy újfajta húst hozzon létre.

A vállalat már több mint 50 faj, köztük alpaka, bivaly, krokodil, kenguru, páva és különböző halfajták potenciálját vizsgálta. Az első termesztett hús, amelyet az étkezők számára értékesítenek, a japán fürj lesz, amely a vállalat várakozásai szerint még az idén megjelenik a szingapúri éttermekben. “A húsfogyasztással kapcsolatban a viselkedésváltásra lenne szükség” – mondta George Peppou, a Vow vezérigazgatója.

“A cél az, hogy néhány milliárd húsfogyasztó átálljon a [hagyományos] állati fehérje fogyasztásáról olyan dolgok fogyasztására, amelyeket gyártani lehet. Olyan sejteket keresünk, amelyek könnyen termeszthetők, igazán ízletesek és táplálóak, majd ezeket a sejteket összekeverjük, hogy igazán ízletes húst hozzunk létre.”

Tim Noakesmith, aki Peppou-val együtt alapította a Vow-t, azt mondta: “A Vow a Vow-nak egy nagyszabású vállalkozás: “Azért választottuk a gyapjas mamutot, mert az a sokféleség elvesztésének és az éghajlatváltozásnak a szimbóluma.” Az élőlényt a feltételezések szerint az emberi vadászat és az utolsó jégkorszak utáni felmelegedés hajtotta a kihalás szélére.

Az eredeti ötlet Bas Korsten kreatív ügynökségtől, a Wunderman Thompsontól származik: “Célunk, hogy beszélgetést indítsunk arról, hogyan táplálkozunk, és hogyan nézhetnek ki és milyen ízűek lehetnek a jövő alternatívái. A tenyésztett hús hús, de nem úgy, ahogyan mi ismerjük”. A hús növényi alapú alternatívái ma már elterjedtek, de a tenyésztett hús a hagyományos hús ízét utánozza. A tenyésztett húst – a Good Meat csirkét – jelenleg csak Szingapúrban árulják a fogyasztóknak, de két cég már átesett az engedélyeztetési eljáráson az Egyesült Államokban.

A Guardian alapján