Hogyan sikerült megmenteni Vaszary festményeit?

Posted by

Az volt a probléma, hogy annak idején nem hengerre helyezték el a képeket, hanem csak egyszerűen föltekerték. A Budapest kálváriája című volt az egyik legnagyobb, ezért a széle teljesen tönkrement, mert egyszerűen letették a földre, vagy leállították. Ez teljesen összenyomódott, tehát deformálódott rettenetesen.

Hogyan tudta megmenteni a most előkerült vásznakat?

Az alapozásban enyv van ezeknél a képeknél. Az enyvet gőzöléssel lehet aktiválni. Tehát egy nedves textil, meleg vasaló, és így ki tudom simítani. Addig csinálom, amíg végül kisimul a kép. Ezután impregnálom egy Beva nevű szerrel, és beteszem a présasztalba. Ez egy vákuumszivattyús présasztal, és kisimul a kép.

Milyen állapotban kerültek elő?

Nem voltak piszkosak ezek a képek. Tehát nem volt szennyeződés rajtuk. Komolyabb tisztítást nem kellett végezni, de fontos volt a hiányok pótlása. Ez a felületfolyamatossági hiányok eltüntetését, majd az esztétikai helyreállítást és a retusálást jelenti.

Euronews/MNG
Vaszary János: Budapest kálváriája III. – a restaurálás utánEuronews/MNG

Milyen érzés volt megfogni a feltekert vásznakat?

Egy régi gondolatot értelmezhetett újra Vaszary?

Néhány száz évvel ezelőtt születtek olyan művek, amin Mária ül a kisdeddel, és hátul a falon ott van Krisztus a kereszten. Vaszary ezt felhasználta. Tulajdonképpen csak egyetlen szereplő fordul Krisztus felé, az pedig Mária a kisdeddel. Nagyon finoman, alig valami festéket használva jeleníti meg a járókelők között Máriát a kisdeddel. Ahogy a régi ábrázolásmódot átfordította, számomra az egy csoda.

Az éjszakai város közvilágítása változik színpadias fénnyé?

Ez a kép egy parafrázis. Ott, ahol az emberek vannak, ahol jönnek-mennek, az a rész került a fénycsóvába. Láthatóan este van, a háttér fényekből áll. A távol kicsi fényei erős festékkel felhordva, pontszerűen jelennek meg, az előtér fénycsóváján kívül minden más sötét, így a Parlamentnek a sziluettje vagy a Lánchíd íve. Minden a fényben történik, ahol az emberek jönnek-mennek. Vaszary imádta a fényt, a párizsi nagy fényeket. Sok festő ettől megijedt. Őneki pedig mintha szárnyakat adott volna, hogy ábrázolja.

Van egy előzményképe is, amit már ismertünk korábban.

Ennek van előzményképe is, de ez a tökéletes.

Euronews

VASZARY. AZ ISMERETLEN ISMERŐS

2023. április 2-ig a Magyar Nemzeti Galériában

Címkép: Élet és a halál küszöbén (Vaszary János)