Az EU az elromlott háztartási gépek gazdaságos megjavítását szeretné

Posted by

Zsíros Sándor

Az Európai Bizottság azt szeretné, ha az az elromlott műszaki cikkeket megjavítanák, ahelyett, hogy kidobnák azokat és újat vásárolnának helyettük. A most bemutatott jogalkotási javaslatban az szerepel, hogy a gyártóknak a garanciaidő lejártán túl is kötelező lenne olcsó javítást lehetővé tenni az elromlott televíziók, illetve mosógépek esetében. Később a legtöbb háztartási gép bekerülhet ebbe a körbe. A javaslattal a környezetet ért terhelést szeretnék csökkenteni, de új munkahelyeket is várnak tőle.

Egy  brüsszeli műhelyben egy civil szervezet technikusai használt háztartási gépeket javítanak meg, hogy rászorulóknak adják őket. Stábunk ottjártakor is több száz háztartási gép, illetve laptop várt javításra. “Összegyűjtjük a használt gépeket, a mosogatógépeket, a mosógépeket, megjavítjuk, felújítjuk őket és utána szétosztjuk őket a szegények között, akik nem tudnak kifizetni egy új gépet” – mondta Dany Choua, a Circular.Brussels nevű szervezet igazgatója.

Az elmúlt 3 évben itt 5000 számítógépet hoztak helyre: ezek egyébként a szemétben kötöttek volna ki. A hét alkalmazottal dolgozó cég felújított háztartási gépeit főleg a rászorulóknak szánják, de bárki vásárolhat is használt laptopot, nyomtatót, vagy mosógépet, ezekhez garanciát is adnak. Az ügyvezető szerint Belgiumban egyre többen ismerik fel azt, hogy jóval környezetbarátabb és olcsóbb megoldás a javítás, mint az új készülék megvásárlása.   
“Az emberek mára tudatában vannak annak, hogy milyen veszélyesek ezek a gépek, ha a szeméttelepen kötnek ki és nem hasznosítják újra őket” – mondja Dany Choua a Circular.Brussels igazgatója. “Manapság egy egy-két éves laptopot egyszerűen meg lehet javítani, ez csak szemlélet kérdése” 

Az eldobott háztartási gépek miatt évente 35 millió tonna elektronikai hulladék és 261 millió tonna szén-dioxid kerül a környezetbe Európában.

A Bizottság kötelezné a gyártókat a garanciás időszakon túli javításra. Az Európai Bizottság szerdán közzétett javaslata első körben a televíziókra, mosógépekre, hűtőkre, porszívókra, szerverekre és adathordozókra vonatkozik. Később a termékek köre bővülhet a tabletekkel és a mobiltelefonokkal. A terv az, hogy a jövőben az összes háztartásban eszköz bekerüljön a gazdaságosan javítható termékek körébe.

“Hogy biztosítsuk az alacsony javítási költségeket, új hálózatot kell létrehozni kis- és középvállalkozásokból, akik javítással foglalkoznak majd. És a gyártók számára kötelező lesz közzétenni a termékek javíthatóságáról szóló információt. Vagyis sok cég számára nyílik meg az út ahhoz, hogy részt vegyenek a javításban” – mondta Didier Reynders, az unió igazságügyi biztosa az Euronewsnak adott interjúban.

Címkép: Mosógépek a Circular.Brussels műhelyében