Remek foci és drapéria-huzavona

Posted by

Mmagabiztos győzelemmel kezdte meg szereplését a magyar labdarúgó-válogatott az Európa-bajnokság selejtezőjében, Marco Rossi együttese már az első félidőben beállította a 3-0-s végeredményt. nem kellett hozzá ördögi csoda, csak egy rendkívül stabil védelem, egy örökmozgó Nagy Ádám, az állandóan veszélyes támadások, no meg a Szoboszlai-Bolla páros, akik a jobbszélen az őrületbe kergették a vendégeket. És persze Szoboszlai világklasszis szabadrúgás-gólja.

A háttérben még mindig megy a “Nagy-Magyarország” civakodás.  Az UEFA a Román Labdarúgó-szövetségnek és az Euronewsnak is megerősítette: nem engedélyezik a történelmi (Nagy-) Magyarországot ábrázoló, illetve az árpádsávos zászlók használatát az európai mérkőzéseken.

Múlt kedden az MLSZ az UEFA állítólagos állásfoglalására hivatkozva közleményt adott ki, amely szerint a jövőben engedélyezni fogja “a történelmi Magyarország tiszteletét és a határon túli szurkolókkal való összetartozást szimbolizáló drapéria stadionba történő bevitelét”, azzal a feltétellel, ha a térkép “más szimbólumot vagy feliratot” nem tartalmaz, azaz nem lehet “rasszista vagy politika” üzenetet rárakni.

A Magyar Labdarúgó Szövetség azt állította, hogy az UEFA és a labdarúgásban felbukkanó diszkrimináció ellen küzdő FARE (Football Against Racism in Europe) elfogadta érvelésüket, miszerint “a Nagy-Magyarország-jelkép és az árpádsávos zászló stadionokban való megjelenései önmagában nem minősülnek rasszista magatartásnak.”

A Magyar Nemzet ezután ezt irta: Nagy-Magyarországot  kéretik békén hagyni. Illetve dehogy, nekünk, magyaroknak az a feladatunk, hogy tiszteljük az egyik legbecsesebb nemzeti szimbólumunkat. Mondjanak rólunk mások, amit akarnak, sokkal fontosabb, hogy mi mit gondolunk magunkról. „Hiszek egy Istenben, hiszek egy hazában, hiszek Magyarország feltámadásában. Ámen” – imádkozták nagyszüleink, dédszüleink.  Ha az álszent európai közízlés meggátolja, hogy a futballstadionokban kifüggesszük a Nagy-Magyarország-térképet, akkor nem függesztjük ki. Na bumm! „Nem kell beszélni róla sohasem / De mindig, mindig gondoljunk reá” – írta Juhász Gyula Léon Gambetta francia miniszterelnök nyomán. Amit akár úgy is értelmezhetünk, a duma önmagában mit sem ér, az a lényeg, ami a szívünkben lakozik.

Egyébként a Magyar Labdarúgó-szövetség engedélyezte a Nagy-Magyarország térképét megjelenítő zászlók behozatalát a férfiválogatott idei első két mérkőzésére az Észtország elleni felkészülési találkozóra, és a Bulgária elleni Európa-bajnoki selejtezőre. A Carpathian Brigade csoport tagjai egy molinót függesztettek ki a Puskás Aréna őket megillető lelátója elé.

Címkép: Mirkó István (Magyar Nemzet)