Brüsszeli “szabálykönyv”

Posted by

(Politico)
>Xavier Bettel luxemburgi államfő azt üzente az LMBTQ-ellenes magyar törvény kapcsán: „Homoszexuálisnak lenni nem választás kérdése, homofóbnak lenni választás kérdése”. A törvény miatti per célja, hogy emlékeztesse Orbán Viktor kormányát: „Az EU a béke és a tolerancia projektje, nem pedig a gyűlöleté és a megosztásé. Bizonyos országokat időről időre emlékeztetni kell bizonyos dolgokra, ezért vívjuk meg ezt a pert más országokkal és intézményekkel együtt” – mondta.

A világ harmadik nyíltan meleg miniszterelnöke, aki 2013 óta van hivatalban, kifejtette: „Az ember nem attól lesz meleg, hogy lát egy homoszexuálisokról szóló filmet”. A miniszterelnök egyben figyelmeztetett arra, hogy az LMBTQ+ emberek jogai globálisan lecsúszóban vannak. Spanyolország is csatlakozott a magyar törvény ellen az EU Bizottsága által benyújtott keresethez – ezt Pedro Sanchez miniszterelnök egy szóvivője közölte. A Politicónak egy spanyol tisztségviselő kifejtette: igencsak szokatlan, hogy a tagállamok állást foglaljanak egy másik tagállammal kapcsolatos jogvitában, de Madrid nem hallgathat, mert Magyarország sérti a kisebbségek alapvető emberi jogait. Ezzel már kilenc tagállam támogatja a bizottság indította peres eljárást: Ausztria, Belgium, Dánia, Hollandia, Írország, Luxemburg, Málta,Portugália és Spanyolország, valamint az Európai Parlament csatlakozott a bizottsághoz.

A Politico hozzátette: Franciaország még mindig habozik, noha már csak néhány napig lehet csatlakozni a keresethez. Olaf Scholz német kancellár pedig azt bizonyítja, hogy kormánya csak névleg progresszív, és a robbanómotoros autók fenntartására koncentrál, de nem hajlandó kiállni azon értékek mellett, amelyről a koalíciója azt állítja, hogy fontosak a számára – írta az amerikai portál európai kiadásának hírösszefoglalójában.

(https://www.politico.eu/newsletter/brussels-playbook/summit-time-michels-mess-bettel-goes-nuclear-on-
nuclear/)

Fordította: Horváth Júlia