A demokrácia leépülése Magyarországon

Posted by

Biden Demokrácia csúcsértekezlete – Törökország és Magyarország nélkül
(Foreign Policy)
A Biden-kormányzat ismét nem hívta meg Magyarországot és Törökországot a jövő héten tartandó Demokrácia-csúcsra, amelyet Biden az egyik jelképes értékű külpolitikai kezdeményezésének minősített, és amelyen mintegy 120 ország vesz majd részt – írta az amerikai folyóirat a honlapján több amerikai tisztségviselő közlésére hivatkozva.
A két NATO-szövetséges mellőzése azt tükrözi, hogy fokozódik az aggodalom a demokrácia törökországi és magyarországi leépülése miatt, noha Washington mindkét államra támaszkodik abban, hogy támogatják a Nyugat Oroszországgal szembeni stratégiáját az ukrajnai háború ügyében, és Washingtonnak szüksége van arra, hogy a két állam ratifikálja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását.
Recep Tayyip Erdogan konszolidálta a hatalmát és lebontotta a demokrácia egyes elemeit, miközben húszéves uralma legnagyobb kihívása előtt áll a májusban esedékes választáson. Orbán Viktor miniszterelnöksége alatt Magyarország elszigetelte magát az EU-ban és a NATO-ban a demokrácia leépülése, és Orbán Oroszországhoz fűződő szoros kapcsolata miatt, amelyet fenntart az Ukrajna elleni orosz támadás ellenére is. Orbán kormánya folyamatosan visszautasította Washington és az uniós tagállamok bírálatait, miközben blokkolja az EU számos kezdeményezését az Ukrajnának nyújtandó támogatás és a Moszkva elleni
szankciók kérdésében. A meghívás elmaradása várhatóan tovább fokozza majd a feszültséget Washington és a két NATO-tagállam között, és egyben még inkább eltávolítja majd egymástól a NATO és az EU fennmaradó részét és a két tagállamot.
A Demokrácia csúcsot március 28. és 30. között tartják, és egész sor rendezvényt jelent, amelyeket részben személyes jelenléttel, részben virtuálisan rendeznek meg Washingtonban és négy partner államban – Costa Ricában, Dél-Koreában, Hollandiában és Zambiában. Az eseményeken részt vesz Joe Biden amerikai elnök és mintegy 20 vezető tisztségviselője.
Kívülálló szakértők azt remélik, hogy a csúcs az általános demokratikus visszaesés után új lendületet adhat a demokratikus kormányok globális hálózatának. Ez lesz a Biden-kormányzat második Demokrácia-csúcsa. Az elsőt 2021-ben rendezték meg, és Magyarországot, valamint Törökországot arra sem hívták meg. Magyarország erre azzal reagált, hogy megakadályozta az EU kollektív részvételét a tanácskozáson. Ezúttal ugyanazokat az országokat hívták meg, mint 2021-ben, továbbá a szervezésre rálátó tisztségviselők szerint új résztvevőkként meghívót kapott Honduras, Elefántcsontpart, Gambia, Mauritánia, Mozambik,.
(https://foreignpolicy.com/2023/03/23/biden-democracy-summit-turkey-hungary/)
Fordította: Horváth Júlia