Az illegális Banksy

Posted by

Vera Stankovic

>Elmentünk megnézni Banksyt Triesztben. A partnerem, meg a tízévesem és én. Egy óta autóút otthonról, ezért úgy döntöttünk, hogy vasárnap elmegyünk oda a tengerparton át. Partneremmel nagyon jól ismerjük munkáit, de meg akartuk mutatni a fiúnknak, akit nagyon érdekel a street art.

A művek többsége Banksy egykori ügynökének reprodukciói és fotói voltak. Akadt néhány eredeti is. Nem tudom, hogyan kerültek oda, de nem bírom megállni, hogy ne gondolkozzak el azon, hogy ki és hogyan vágott ki el egész ajtót vagy faldarabot, hogy megszerezzen egy Banksyt az utcáról, ahová való. Volt néhány darab a híres 2009-es bristoli múzeum polgárpukkasztó kiállításából is. A trieszti egy gyerek számára elég átfogó volt, így a fiamnak tetszett. De…

Ez az engedély nélküli kiállítás csak turistamágnes. Mindannyian sorban álltunk, hogy jegyet vegyünk, mint Banksy munkáiban a punkok, akik sorban állnak, hogy megvegyék a Destroy Capitalism pólót. (És nem éreztük magunkat menőnek.).
Amikor hazajöttünk, ezt olvastuk Banksy honlapján: “A nyilvánosságnak tudnia kell, hogy a közelmúltban számos Banksy-kiállítás volt, amelyek közül egyik sem az egyetértésemmel született. A művész tudta és részvétele nélkül szervezték meg őket. Kérjük, hogy ennek megfelelően kezeljék őket.”

Oké, Banksy, köszönjük, megtettük. És a híres Zampolli cukrászda remek fagylaltja segített nyalogatni a sebeinket.

A szerző képzőművész