“Királyi vér”

Posted by

David Mercer
Sky News

>Andrej Molodkin orosz művész azt tervezi, hogy afgán emberek vérét tartalmazó szobrot készít, és annak képét rávetíti majd a a Szent Pál-székesegyházra.  Az elképzelést az sugallta, hogy Harry  sussexi herceg könyvében megírta, hogy afganisztáni bevetése idején 25 tálib harcost ölt meg. S hozzá tette: nem “embereknek”, hanem “sakkfiguráknak” tekintette őket, akiket levett a tábláról.  “A 25 nem olyan szám, amely elégedettséggel tölt el, de nem is hoz zavarba”.

Molodkin a Sky Newsnak elmondta, hogy Harry megjegyzései “nagyon-nagyon feldühítették”. Aki azt olvassa, hogy az emberek  csak ‘sakkfigurák’… néhány helikopterrel vadászó herceg számára”, annak ez olybá tűnik mint egy szafari helyzet.

A műalkotás egy üreges királyi címer lesz, amelyben 1250 mililiter vér kering majd. A véres címer képét vetítik a katedrális falára.  A vért afgánok adják össze.

Molodkin, aki jelenleg Dél-Franciaországban él, tavaly került a címlapokra, mikor egy Vlagyimir Putyin képét ábrázoló szobrot készített, amelyet ukrán harcosok által adományozott vérrel töltöttek meg. A tavaly decemberi katari labdarúgó világbajnokság idején elkészítette a világbajnoki trófea másolatát, amely lassan megtelt nyersolajjal. Ennek szimbolikus ára 150 millió dollár volt – ez az összeg megegyezett a FIFA-tisztviselőknek állítólag kenőpénzre kifizetett összeggel.