Igazából nem a nőket hiányolom

Posted by
Béndek Péter
>Egy teljesen lényegtelen részlet a NER-univerzumban (mármint lényegtelen, mert a centralizált ellenőrzés és pénzosztás szokásos gyakorlatát vezeti be most épp a könnyűzenébe). Nos, egy új testületben — teljesen lényegtelen a felhatalmazása is, ugyanis csak addig az, ami, amíg hozza az elvárást (lásd az előbbi zárójelet) — nincsenek nők.
Ezt éles szemmel észrevette néhány ellenzéki érzelmű, részben a szakmához tartozó értelmiségi, aki rögvest mácsóságot, férfisovinizmust, nemi megkülönböztetést meg ilyesmit kiáltott. A történetben az is teljesen lényegtelen, hogy ez történik, mert a baloldali értelmiség eme tagjai is csak hozzák a kötelezőt: mindent nagyon értenek az Orbán-rendszerrel kapcsolatban, kivéve az Orbán-rendszert. Az Orbán-rendszer meg úgy működik — elárulom –, hogy se pro, se kontra (tehát se pro, se kontra) nem mérlegel a progresszív fétisek, megrögzöttségek, értékítéletek, ország- és világértelmezés alapján, és egyre ritkábban akár ezek ellenében is, mert már ez utóbira se szorul rá.
Biztosak lehetnek tehát abban a most-aztán-a-rezsimet-tényleg-leleplező értelmiségi szaktekintélyek, hogy a Petőfiről (gondolom, a ráadióadó után) elnevezett grémiumban nem azért nincsenek nők, hogy a nőket diszkriminálják, hanem azért, mert a vállalkozó szervilisekből — ahogy a jó Müller Péter Sziámi mondja: a szakmai életüket eddig is és ezután is kizzzzáróllllag szakmai alapon mívelőkből, aki meg nem látja ezt (be), azt Sziámi úr legalábbis “eltávolítja” a környezetéből — éppen elég volt az a szortiment, ami jutott, és teljesen véletlen, hogy ebben éppen nincsenek nők. Sőt biztos vagyok benne, hogy a kiválasztottak döntéseiben sem fog szerepet játszani, ki nő vagy férfi a jutalmazottak vagy a diszpreferáltak közül. (Mint ahogy más testületekben, pl. a kormányban és a köztársasági elnöki pozícióban vannak nők, de azok is merőben hatalmi megfontolásból, nem kvóta alapján.)
A testülettel messze nem ez a probléma, szóval szarva közt a tőgyit. Sokan persze azért látják, amit nem olyan nehéz: az ügy nem nőkérdés (férfikérdés), hanem megint hatalmi és demokráciakérdés. Szóval miért legitimálja pl. Bárdos Deák Ágnes a NER-t azzal, hogy a testület összetételét kérdőjelezi meg, amikor a létét kéne, az előbbi kérdésig el se jutva?
(Megjegyzem a kérdésem akkor is állna, ha Orbán instrukciói között Demeter felé az szerepelt volna, hogy direkt piszkálja fel BDÁ & Co. szenvedélyeit, mert ez sem a nőkről szólt volna, hanem mint minden, megint a hatalomról. Ti. tudja, mivel lehet manipulálni az érintett közeget és bevonni a saját diskurzusába. És lôn, szakmai híúságból, magamutogatásból, legfôképp meg teljesen félreismerve a kontextust BDÁ stb. a promptra beindulva eljátssza a szerepét. Ki mondhatja ezek után, hogy nem szabad a vélemény és nincs nyilvánosság meg demokrácia?
Azt is hozzáteszem — csak a logikai kör bezárása érdekében –, hogyha a jelzett progresszív félnek esetleg az lett volna az igénye, hogy a felismerésével rádöbbentse Orbán szavazóit a durva valóságra, tehát politikai értelmet adjon az ideológiai észrevételének, az sem fog menni így: ahhoz a jelen kázusnak MINIMUM egy szisztematikusan képviselt, releváns politikai narratívába kéne illeszkednie, de hát ilyen, ugyebár, nincs. Össze-vissza beszéd van.)
Mindent összevetve tehát ez egy lényegtelen eseménnyel foglalkozó lényegtelen poszt.

Címkép: Tátrai Tibor, Nagy Feró, Ákos és Both Miklós is a Petőfi Zenei Tanács tagja lett