Nagyot zuhant az EU támogatottsága Magyarországon

Posted by

>Az elégedetlenség az elmúlt fél évben sokkal jobban nőtt Magyarországon, mint az Európai Unióban átlagosan. Az áremelkedések és a megélhetési költségek a magyarok és Magyarország messze legsúlyosabb problémái – derül ki az Eurobarométer legfrissebb felméréséből, amely januárban és februárban készített interjúkon alapul. Tízből hét magyar rossznak ítéli az ország gazdasági helyzetét és minden második magyar elégedetlen a saját gazdasági helyzetével. Az elégedetlenség az elmúlt fél évben sokkal jobban nőtt Magyarországon, mint az Európai Unióban átlagosan.

Jelentősen csökkent a magyar kormánnyal és parlamenttel szembeni bizalom is az eltelt hat hónapban, de még mindig magasabb, mint ahogy az uniós átlagpolgárok tekintenek saját döntéshozó politikai intézményeikre. Tízből csupán három magyar bízik a médiában. A baloldali gondolkodású emberek 16 százaléka elégedett a demokrácia működésével Magyarországon, szemben a jobboldaliak 76 százalékával. Több magyar bízik az EU-n belüli demokrácia működésében, mint a magyarországiban, bár ők is kevesebben vannak, mint fél évvel ezelőtt.

Az elmúlt fél évben nagyot esett, 12 százalékkal csökkent az Európai Uniót kedvezően értékelők száma Magyarországon. Jelenleg honfitársainknak csupán 39 százaléka vélekedik pozitívan az EU-ról, ami 6 százalékponttal elmarad az uniós átlagtól.

Itt is tapasztalható törés a bal- és jobboldali érzelmű megkérdezettek között: az előbbieknek 55, az utóbbiaknak 35 százaléka elégedett az EU-val. Az Eurobarométer friss felmérése szerint a csökkenés elsősorban annak köszönhető, hogy megváltozott a fiatalok véleménye, de a felmérés szerint a többi korosztályra is ez jellemző. A 15-24 évesek csupán 32 százaléka vélekedik pozitívan az Unióról.

Az elmúlt hat hónapban jelentősen, 69 százalékról 52 százalékra csökkent azok száma, akik elégedettek azzal, ahogyan a magyar kormány reagál Ukrajna orosz megszállására. Ugyanennyi magyar elégedett az Európai Unió válaszával. Honfitársaink legalább fele egyetért az Unió háborúra adott intézkedéseivel, arányuk azonban alacsonyabb, mint a közösség átlagában. A szankciók kivetésével például az EU27-ek 74 százaléka egyetért, a magyaroknál ez az arány csak 56 százalék.

De a magyarok kétharmada most is megszavazná az EU-tagságot, a Fidesz számára végzetes lenne a kilépés – A Huxit sokba kerülne és rengeteg politikai kudarccal jár.

Orbán Viktor Fotó: Olivier Mathys | Forrás:AFP

Népszava/Új Hét