Pintér szeme a tanárokon

Posted by

Pintér Sándor szemét magukon érezhetik a jövőben a tanárok.
A tanárok technikai megfigyelésének a lehetősége bekerült a köznevelési törvénybe. Arra nincs egyértelmű iránymutatás, hogy a megfigyelés csak kritikus esetekre, például egy fegyelmi vizsgálatra vonatkozik, vagy állandó ellenőrzést kell érteni rajta.
hvg.hu
Egyre erősödik a tanárok, diákok, szülők tiltakozása, miután az oktatási kormányzat drasztikus lépésekkel próbálja megtörni a jogaikért kiálló pedagógusok ellenállását. Az iskolai akciók összeérnek, a mozgalom már az ország mind több részére kiterjed. Kövesse cikksorozatunkban a friss híreket, riportokat, interjúkat, elemzéseket.(A hvg-ban) A pedagógusok felháborodással fogadták azt az újtörvénytervezetet, amely értelmében a köznevelési foglalkoztatott viszonyban álló tanárok technikai eszközök bevetésével is ellenőrizhetővé válnak, így a tankerület akár a saját használatú laptopjaikba is betekinthet – írja az e heti HVG. Mint írják, a Pedagógusok Szakszervezete úgy minősíti a szabályozását, mint a hatalom egy újabb, erőből adott válasza a tanársztrájkokra és a tiltakozásokra.
A lap szerint bár a munkavállalók technikai eszközökkel való megfigyelésének lehetősége nem új – hiszen már 2019 óta benne van a munka törvénykönyvében – , a gyanakvásra elegendő okot ad a propaganda, ami a szeptember óta tartó tiltakozások után kipécézett intézményeket és szereplőit diszkreditálta. Emellett az aggódás azért sem alaptalan, mert a privát szféra védelmére vonatkozó szabályok korántsem egyértelműek.
Azonban a dolgozók aktivitásának figyelése nem csak magánszféra védelme miatt probléma, hanem a céges adatvédelem szempontjából is: a szigorú szoftveres megfigyelés ugyanis rögzíthet begépelt jelszavakat, hitelesítési kulcsokat, vagy akár üzleti titoknak minősülő információkat is. Ráadásul, bár az új jogszabály kimondaná, hogy a munkáltató csak munkaviszonnyal összefüggő adatokba nézhet bele, arra nincs egyértelmű iránymutatás, hogy ez csak kritikus esetekre, például egy fegyelmi vizsgálatra vonatkozik, vagy állandó ellenőrzést kell érteni rajta.

Marabu rajza