Lassan is leírták, hogy az MLSZ is értse: nem oké a Nagy-Magyarország-térkép a válogatott mérkőzéseken

Posted by

“>Új Hét
>A románok szóltak, hogy az MLSZ tévedett. Az UEFA állásfoglalását kérte a Román Labdarúgó-szövetség (FRF), miután a magyarországi társtestület bejelentette, az UEFA és a lelátókon tetten érhető diszkrimináció ellen küzdő FARE elfogadta a magyar érvelést, így a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) a jövőben engedélyezni fogja „a történelmi Magyarország tiszteletét és a határon túli szurkolókkal való összetartozást szimbolizáló drapéria stadionba történő bevitelét” a válogatott mérkőzésein.

Ez praktikusan a nagy-magyarországos zászlók, tacepaók megjelenését legalizálja. Csakhogy a román szövetség szerint az UEFA állásfoglalásában nem ez áll: „Az UEFA-tól kapott válasz után a következő pontosításokat tesszük: az UEFA nem engedélyezte és nem is fogja engedélyezni a Magyar Labdarúgó-szövetség által említett szimbólumok megjelenítését. Úgy gondoljuk, hogy a MLSZ tévedett, amikor ezt a bejelentést tette, mivel ezeknek a szimbólumoknak a feltüntetése az UEFA fegyelmi szabályzatában foglaltaktól való eltérést jelent (provokatív és/vagy politikai tartalmú üzenetek), és ha szükséges, az FRF értesíti a fegyelmi bizottságot.”

Lassan is leírták, hogy az MLSZ is értse: nem oké a Nagy-Magyarország-térkép a válogatott mérkőzéseken

Az FRF emlékeztetett arra is, hogy a revizionizmust nem fogadják el a futballban, egyúttal leszögezte, a szervezet bízik az UEFA fegyelmi bizottságai­ban és abban, hogy szankcionálják a nagy-magyarországos szimbólum megjelenését, amely az FRF szerint „gyűlöletet és erőszakot szíthat” a mérkőzéseken.

Az UEFA előbb a román szövetségnek cáfolt, „az UEFA nem engedélyezte és nem fogja engedélyezni az MLSZ által említett szimbólumok használatát az európai mérkőzéseken”, majd a Euronews szerkesztőségének küldött közleményben is megerősítette álláspontját.

Ezután a Nemzeti Sport közzé is tette az UEFA válaszát, amelyet a legnagyobb román sportnapilapnak írt: „Az UEFA képben van a sajtóban megjelent hírekkel, miszerint engedélyezettek a Nagy-Magyarország-jelképet ábrázoló zászlók és molinók a szövetség égisze alatt megrendezett mérkőzéseken. A félreértés elkerülése végett: az UEFA egy pillanatig sem engedélyezte az ilyen jelképek használatát.”

A lap szerint ezt elküldték Vági Márton MLSZ-főtitkárnak is.

Nemrég egyébként Dzsudzsák Balázs válogatott búcsúmeccsén nem más, mint Orbán Viktor miniszterelnök borzolta a kedélyeket egy nagy-magyarországos sállal. Szlovákia és Románia felháborodott, Ausztria csak gúnyolódott egy kicsit, mondván, a bécsi külügyminisztériumban megnézték a térképet, száz éve megszűnt a Magyar Királyság.

Néhány hete nemzetközi tiltakozást váltott ki, hogy Orbán Nagy-Magyarország sziluettjével hímzett szurkolói sálat viselt Dzsudzsák Balázs búcsúmérkőzésén | Forrás:Orbán Viktor Facebook-oldala