A többségi döntés – róka fogta csuka

Posted by

Der Standard
>Olaf Scholz német kancellár elkerülhetetlennek minősítette a konszenzus elvének felszámolását egy düsseldorfi rendezvényen mondott beszédében.

„Úgy kell működni, hogy egyetlen ország ne tartóztathasson fel mindent. Nem +szabad problémának tekintenünk azt a tényt, hogy nem mindig van mindenki azonos véleményen. Meg kell azonban találnunk a módját, hogy hogy döntéseket tudjunk hozni. Egyszerűen nem hagyhatjuk úgy az intézményi struktúrákat, ahogyan vannak” – mondta a német kancellár.
Scholz újra felvetette: szükséges, hogy bizonyos kérdésekben minősített többséggel lehessen dönteni, és példaként a külpolitikát hozta fel, valamint bizonyos pénzügyi kérdéseket, például az adóügyeket. „Ezek jó lépések lennének” – szögezte le. Tekintettel mindenekelőtt Magyarország blokádpolitikájára Scholz már augusztus végén, Prágában mondott Európa-beszédében kiállt amellett, hogy az EU fokozatosan térjen át a többségi döntésekre, és ez a cél szerepel a német
kormánykoalíciós szerződésben is.
A német kormány az EU-szerződésben szereplő úgynevezett Passerelle-záradékot szándékozik felhasználni a hosszadalmas szerződés-módosítások elkerülésére. Ennek értelmében a 27 tagállam állam- és kormányfői eldönthetik, hogy bizonyos területeken áttérnek a többségi döntésekre. Ugyanakkor azonban ehhez is egyhangú döntés szükséges, ami Magyarországnak és másoknak lehetőséget ad a vétóra. H.J.