A pénz szaga

Posted by

Fábián András

>Mostanában érdeklődésem és szándékom ellenére meglehetősen gyakran találkoztam a Kétfarkú Kutya Párt (KKP) dolgaival. Korábban néha előfordult, hogy derűsen -+bólogattam, amikor virágot ültettek egy-egy kátyúba, szépen kipingáltak egy elhagyatott buszmegállót, vagy szemetet szedtek valamelyik kiserdőben. Elismerően bólogatok mindmáig, amikor az ukrán menekültek támogatásában való aktív részvételükről hallok. Jópofa jelmondataik, mint a Mindenkinek ingyen sört!, az Örök életet! , vagy a Duna-csatornát a Nagykörútra! kifejezetten megmosolyogtattak. De hiszen ez is a feladta egy vicc- pártnak! – kiáltunk fel lelkesen! Igen ám, csakhogy az utóbbi időszakban, és ez már a választásokat megelőzően elkezdődött, egyre markánsabban kiütközik, hogy a KKP valóban elkezdett “pártosodni”, vagy ha úgy jobban tetszik “igazi” pártként viselkedni.

Ezzel a problémával foglalkoztak többen is több, általam figyelmesen meghallgatott beszélgetés során. A neveket nem jegyeztem meg a gondolatokat viszont igen, mert azok nem egyszer egybevágtak az én tapasztalataimmal is. Akkor kezdtem a KKP- problémára odafigyelni, amikor fél füllel meghallottam, hogy a pártelnök, a mindig kínosan vicces Kovács Gergely, előbb tüntetőleg nem volt hajlandó elmenni a Klubrádióba egy beszélgetésre, majd később, nagyon is komolyan bejelentette, hogy nem fogják támogatni Karácsony Gergely főpolgármesterré történő újraválasztását. Sietek leszögezni, hogy nem igazán érdekel Karácsony Gergely személye. Elég csalódást okozott nekem a polgármesteri működése éppúgy, mint a szánalmas politikai szerepvállalása. Pontosabban szerep-nem-vállalása: az MZP-vel kötött sunyi különalkuja és ennek ismert következményei. Nem tagadhatom el azt sem, hogy gyengekezű városvezetőnek tartom, aki mindig elmegy a kisebb ellenállás irányába.

De nem is Karácsonnyal akarok én most foglalkozni. Az a lényeg, hogy az utóbbi napokban többen is kimondták azt, amivel magam is egyetértek, hogy egy viccpárt ne akarjon országos politikai párt lenni. Ha pedig országos politikai párt akar lenni, akkor ne akarjon viccpárt maradni. Egy pártnak többek között az a feladata, hogy az ország fontos, mondhatni sorskérdéseivel komolyan, szakmailag megalapozottan foglalkozzék. Ha pedig ezt nem akarja felvállalni, hanem csak hülyéskedni akar, kényszeredett vicceket gyártani, akkor ne törjön politikai babérokra. Miért baj ez az utóbbi? Azért, mert ma az ország sorskérdése nem a nagykörút hajózhatóvá tétele, hanem az Orbán-rezsim leváltása, eltakarítása, az általuk okozott károk mielőbbi helyrehozatala. Mindegy ki mit gondol az ellenzékről, ez akkor is az ellenzék feladata, egységes ellenzéki kiállást fellépést, erőt és politikai akaratot igényel a monolit Fidesszel szemben. Minél több felé oszlik ez az ellenzék, annál inkább röhög Orbán a markába. Márpedig a KKP – amikor úgymond “politizálni kezd” – pont ez ellen az egység ellen akar alternatívát felmutatni. Tovább rombolja az egységet. Elsősorban persze a fiatalokat igyekszik megszólítani, akik a KKP mellé sodródva jól szórakoznak ugyan, de éppúgy marginalizálódnak a politikai térben, mint azok, akik a Mi Hazánk-ban találják meg a követésre méltó politikai közösségüket.
A szélsőjobb – tudjuk – Orbán hű szövetségese. Pedig nagyon nagy szükség lenne a fiatalok számának növelésére az Orbán ellenes politikai térben. Már a 2022-es választások után is többen pedzegették, hogy Kovács Gergelyt (és társelnök barátnőjét) megcsapta a pénz szaga, hiszen elérték azt a számszerű “támogatottságot”, amiért a kormány már egy csinos összeget perkál a párt támogatására. 185052 szavazó hozott nekik 3,27 százalékot! Az több mint évi 100 milliót ér. Minél nagyobb lesz a támogatottság – annál több lesz a pénz. Ha a KKP 2024-ben nem támogatja Karácsonyt, ezzel maga mellé állítja azokat az autósokat például, akiknek a lelkébe és pénztárcájába a főpolgármester páros lábbal tipor nap mint nap. Irreális mértékű sebességcsökkentés, felüljárók értelmetlen felszámolása (már nem divat jelszóval!), mindenütt fizetőparkolás, jórészt kihasználatlan kerékpáros sávok a főútvonalak keresztmetszetének csökkentésével stb. Napestig sorolhatnánk. Ehhez képest tessék egyetlen, na jó, legalább három olyan esetet mondani, amikor kész volt konfliktusba bocsátkozni a kormányzattal, és abból győztesen került ki. Vagyis a KKP számára Karácsony jó negatív alany. Miképpen 2022-ben kiváló menekülési útvonalat kínált sok olyan választópolgárnak is, akik képtelenek voltak felismerni az országvalós problémáját és a probléma megoldásához vezető utat, vagy akik ilyen vagy olyan fontos okból nem akartak “valódi” pártra voksolni.

Értem én tehát, hogy minden új kutyapárti szavazó újabb pénzt hoz a konyhára. Azt is értem, hogy míg a ló eszik, addig a legyeknek is jut táplálék. Csak azt nem értem, hogy hol van itt az ország sorsáért érzett felelősség és az elodázhatatlan változtatás érdekében történő harcos politikai szerepvállalás. Mielőtt még valaki a szememre hányná, hogy bárkit befolyásolni szeretnék arról, hogy kit támogasson, sietek kijelenteni, hogy aki szerint ez a létező világok legjobbika, az bátran támogassa a Kétfarkú Kutya Párt “politikai” törekvéseit.