Nick Vujicic és a belépumpált hirdetések

Posted by

Ugye mindenki emlékszík, hogy Nick Vujicic Orbán Viktorral büszkén pózolt a Karmelita teraszán? (Talán többször is.)

Bovier György

>Tegnap óta azon gondolkodom, hogy megírjam-e ezt a posztot, mert akkor majd zúdul a népharag és néhány fizetett troll kötözködése, na meg az elvakultak kiabálása, meg a „nem is illik ilyet írni”, de végül azért kezdtem bele, mert – mint máskor is – vállalom a véleményem.
Amivel lehet nem egyetérteni, lehet vitatkozni. Persze, ha tudsz korrekten, normális hangnemben, érvekkel alátámasztva. Ezt csak azért írom, mert a facebook kommentelők egy részének – hogy is mondjam – nem ez a legnagyobb erőssége. Tisztelet minden kivételnek!
Szóval, tegnap elmentem Nick Vujicic egyik itthoni előadására. Hívtak. Én meg kíváncsi voltam. Végül is időnként ugyanazt csináljuk, nézzük meg, tőle mit tanulhatok.
Csalódtam! A 10. perc körül egymásra néztünk egy barátommal és azt mondtuk, ha nem hagyja abba, amit elkezdett, mi kimegyünk…
Döbbentem hallgattam, ahogy a Stay strong című motivációs előadásának első 20 perce Amerika kritizálásáról (és akkor finoman fogalmaztam), az LMBTQ-ról, Magyarország és a magyar kormány pódiumra emeléséről, az EU hazánkra helyezett nyomásáról és ilyen és hasonló olyan dolgokról szólt, amit az M1-en vagy a csilliárdokba kerülő óriásplakátokon lehet látni, nap mint nap, esetleg annak a néhány propagandistának az oldalán, akiknek minden posztja ugyanabban a hangnemben szól a semmiről, de a beléjük pumpált fizetett hirdetések miatt rengeteg embert elérnek velük… (Gondolom, nem kell kiírnom, kikről van szó.)
Olyanokról szólt a beszéd, mint a megtévesztő propaganda, amit tolnak az arcunkba és próbálják átmosni velük a fejünket. Egy motivációs előadáson, egy sráctól, aki a világ egyik leghíresebb előadója.
Már-már az volt az érzésem, hogy: „OK, haver, respect azért, amit elértél és ahogy élsz, de ki mondta, hogy ennek az előadásnak erről kell szólnia?” Néha szívesen bele-beleszóltam volna a mondandójába, amit természetesen nem tettem meg, de feszített belülről ez az érzés.
Miért?
Mert károsnak vélem, ha többségében fiataloknak, középiskolásoknak, egyetemistáknak beszél egy hitelesnek vélt ember arról, amire nagy valószínűséggel rálátása ugyan nincs, de mintha a szájába adták volna ezeket a szavakat, mielőtt belekezdett egy olyan általános igazságokkal teli motivációs előadásba, amit egy néhány perces youtube videóban is hallhatsz szinte bárkitől. Félve kérdezem: ez lehetséges? Jól érezhettük? Amennyiben igen, úgy igencsak nagy a baj, mert már a valódi inspiráció sem szabad, hanem korlátozott, irányított…
Az a gondolat futott végig az ember fejében – legalábbis azokéban, akik egy kicsit is nyitottak és tájékozottak, nem egyoldalú, hanem kritikus gondolkodásra képesek –, hogy egy fizetett hirdetést hallhattunk. Ráadásul olyan fiataloknak, akik még csak most kezdik megérteni a világot. Akiknek több oldalú információra lenne szükségük, nyitottságra, tudásra, szabadságra, hogy végül maguk dönthessék el, hogy számukra mi a megfelelő irány az életben. A gondolkodás szabadságát elnyomni óriási hiba. Márpedig itthon egyre több erre a példa…
Hallottam már korábban is Nicket előadni néhány éve itthon, de az akkori és a mostani performansz ég és föld volt. Nem erre van szükség, hanem valódi motivációra – és azt most Nick nem adta meg… Sajnos!
Kíváncsi vagyok a véleményedre, ha ott voltál, Te hogy láttad?

(Ez a március 13-i délutáni előadás volt a Közszolgálati Egyetemen. Azt nem tudom, hogy az ezt megelőző napokban tartott előadásán is ez volt-e a téma, így arról nem tudok véleményt formálni.)
#bovier #boviergyorgy