A kínai elnök Moszkvába tart

Posted by

Kijev, Ukrajna (AP) – Hszi Csin-ping kínai elnök a jövő héten Moszkvába tervez látogatni, és ezzel jelentős diplomáciai támogatást nyújt Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, ugyanazon a napon, amikor a Nemzetközi Büntetőbíróság bejelentette, hogy bíróság elé akarja állítani az orosz vezetőt állítólagos háborús bűnök miatt. Hszi látogatása Peking felbátorodott diplomáciai ambícióinak legújabb jele, és az ukrajnai háború miatt éleződő kelet-nyugati feszültségek közepette. Az Egyesült Államok pénteken közölte, hogy ellenezni fog minden olyan kínai erőfeszítést a találkozón, amely az ukrajnai tűzszünetre irányuló javaslatot az „orosz hódítás megerősítéseként” fogalmazza meg.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője arra biztatta Hszit, hogy vegye fel a kapcsolatot Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, hogy megismerje országa álláspontját a háborúról, és kerülje az „egyoldalú” javaslatokat. Kína igyekezett semlegesnek mutatni magát a konfliktusban, még akkor is, ha nem volt hajlandó elítélni Moszkva agresszióját, és tavaly kijelentette, hogy „határok nélküli” barátságot ápol Oroszországgal. Peking elítélte a Moszkva elleni nyugati szankciókat, és azzal vádolta a NATO-t és az Egyesült Államokat, hogy Putyin katonai akcióját provokálta. Kína a konfliktus során végig azt mondta, hogy minden ország szuverenitását és területi integritását tiszteletben kell tartani. Az azonban továbbra sem világos, hogy szimpatizál-e Moszkva igényeivel az elfoglalt ukrán területekre.

 

Hszi látogatása az első lenne  Putyinnál szeptember óta, amikor egy üzbegisztáni regionális csúcstalálkozó alkalmával találkoztak. Ezt megelőzően Putyin részt vett a 2022-es pekingi téli játékok megnyitóján, és nem sokkal azelőtt találkozott Hszivel, hogy csapatokat küldött volna Ukrajnába. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken közölte, hogy Putyin és Hszi hétfőn egy informális vacsora keretében négyszemközti találkozót tartanak. A két ország tisztviselőinek részvételével kedden szélesebb körű megbeszéléseket terveznek egy sor témáról. Putyin külpolitikai tanácsadója, Jurij Uzsakov azt sugallta, hogy a megbeszéléseken új megközelítések születhetnek az ukrajnai harcokkal kapcsolatban. „Biztos vagyok benne, hogy a mi vezetőnk és a kínai vezető kicserélik az ottani helyzetről alkotott értékeléseiket” – mondta. „Meglátjuk, milyen ötletek születnek majd ezek után”.

Kijev nem csupán azt szeretné, ha Oroszország visszavonulna az inváziója óta elfoglalt területekről. Zelenszkij követelte, hogy Oroszország vonuljon vissza a Krím félszigetről is, amelyet Moszkva 2014-ben annektált.

Címkép: Egy korábbi találkozó az olimpián