Március idusa

Posted by
Brandl Gábor
>Úgy látszik Orbán egy időre abbahagyta, hogy mindenki ellen harcot hirdet, mert mióta valódi háború van, az emberek több békére vágynak.
– Nyilván kimérték a közhangulatot, ezért sikerült ilyen békésre a beszéde. Azért persze, utálkozni kell egy sort Brüsszellel kapcsolatban, mert az életminőség romlásáért valamit, valakiket bűnbaknak kell tenni, különben nem volt a beszédben aktuálpolitika. Az ellenzék olyan elhanyagolható, hogy nem is érdemes róluk beszélni.
– Az ellenzék sok helyszínen, nem vegyülve, tartotta a megemlékezést, ezzel is demonstrálva nehogy már összefogjanak Orbán ellen. Ezzel azt érték el, hogy az állampolgárok egyáltalán nem figyeltek arra, mit csinálnak, léteznek-e egyáltalán? Néhány érdeklődő talán a DK és Karácsony rendezvényéről hallott.
– Gyurcsány és Dobrev bármilyen okosak, rátermettek és demokraták, nem fogják fel, hogy plafon van a fejük fölött. 20-25 %-nál többet nem tudnak szerezni egy választáson, pedig az emberek kis többsége hajlik az európai egyesült államok felé. (Ami biztosan nem lesz a következő 25 évben.) Azt sem fogják fel, hogy Orbán agresszív támadása szintén nem célravezető, hiszen az emberek nyugalomra, békére vágynak ezekben a zűrzavaros időkben.

– Ha az ellenzék nem áll össze egy pártba, nem fogják 2026-ban legyőzni a Fideszt. Ez is csak akkor lehetséges, ha addig folyamatosan csökken a nyugdíjak és a bérek reálértéke. (Vagy jön valami új, új rendet, nyugalmat kínálva.) Ebben az évben nagyjából eldől Orbán sorsa, melyet az életminőség és az ellenzék állapota határoz meg. Várhatóan nem lesz nagy munkanélküliség, de, ha a bérek vásárlóértéke tovább zuhan, hiába van munkád. Egy kis biztonságot ad, de a csekket azért nem tudod kifizetni.

Címkép: Orbán kordonok mögött beszélt