100. évében jár a legidősebb háziorvos, aki még ma is praktizál

Posted by

RTL Házonkívül/Blikk

>A gyógyítás nem csupán a munkája, hanem a hobbija, igazi szenvedélye dr. Körmendi Istvánnak, aki hazánkban jelenleg a legidősebb, aktívan praktizáló háziorvos. A doktor nem készül visszavonulni, a hozzá tartozó körülbelül 300 betegről addig szeretne gondoskodni, míg egészsége engedi. Körmendi István kereken 70 éve szenteli életét az orvoslásnak. A II. világháború alatt származása miatt kénytelen volt titokban járni egyetemre, az ötvenes években aztán sikeresen megszerezte diplomáját. A rendszerváltás után megkezdte rendelését abban az I. kerületi rendelőben, ahol 1920-ban még édesapja indította el praxisát. Mind a mai napig ott várja betegeit, de ha a helyzet úgy hozza, ő maga keresi fel a segítségre szorulókat. A sokat látott háziorvos nemrég,  a Covid–19-fertőzés idején került a hírekbe. Akkor elmesélte, hogy a járvány alatt is fogadta betegeit, bár a gyógyítás főleg telefonon, e-mailben zajlott. – Egy hölgyet például úgy sikerült diagnosztizálni szívritmuszavarral, hogy a mellkasára helyeztette a telefonját. Hallottam a rendellenességet, majd tüstént kórházba is küldtem!

Az idős háziorvos, ha épp nem dolgozik, bújja a különböző orvosi szaklapokat, könyveket, továbbképzi magát, hogy mindig naprakész legyen a tudása. Honnan meríti mindehhez az erőt 99 évesen? Erre csak annyit mondott: a „Carpe diem”, azaz a „Ragadd meg a napot!” szellemiségében él.
– Az életet nem elfogadni kell, hanem örülni neki, mert lehet, hogy öt perc múlva már nincs. Örülök minden kicsi jónak, hogy tudok beszélni, mozogni, levegőhöz jutni, gondolkodni. A feleségem három éve ment el. Amíg velem volt, fontolóra vettem, hogy lassan visszavonulok. Most már úgy vagyok vele, ameddig a fejem működik, gyógyítok, mert nem esik nehezemre. Még szeretnék két évig így dolgozni, ami lehet, butaságnak tűnik ebben a korban, de az elfoglaltság, maga a tervezés segít abban, hogy az ember ne gondoljon az elmúlásra – árulta el Körmendi doktor, aki a hosszú élet titkát ugyan nem tudja, de útravalót azért adott. Ahogy mondta: a két legnagyobb érték az életben az egészség és a szeretet. Ha nincs egészség, nyűg az élet, ha nincs szeretet, akkor pedig sivár.A háziorvos azt is elárulta, hogy mit kell tennünk ahhoz, hogy megóvjuk magunkat a súlyosabb betegségektől. Az orvos szerint fontos a genetika is, de sokat hozzátesz a tudatosság is. Ha a genetikája valakinek kedvezőtlenebb, de tudatosan tesz azért életmóddal, táplákozással, mozgással, szűrővizsgáltokkal, hogy megóvja egészségét, akkor sokat tehet a hosszú életért. Az orvostudomány is igen sokat fejlődött, olyan kezelések és gyógyszerek vannak, amik korábban nem léteztek – hívta fel a figyelmet. Úgy véli, hogy a hazai oktatásból hiányzik az egészségügyi oktatás, ami pedig sokat segítene. Ennek hiányábn ugyanis nehéz a pácienseket bevonni a “közös munkába” – mondta el az orvos.

Címkép: Körmendi doktor a rendelőjében: van, hogy este kilencig is dolgozik /Fotó: Pozsonyi Zita