Fradi

Posted by

Kereszty András
>Tegnap este a Fradi kiesett az Európa Lígából. A Leverkusen verte ki, a Bundesliga egyik középcsapata. Kétszer 2:0-ra győztek a németek. De éppen az ő honlapjuk írta, hogy “A Ferencvárosnál jelenleg nem mennek jól a dolgok. A legutóbbi hat meccsén csak egyszer győzött a legtöbbszörös magyar bajnok és kupagyőztes…”Tegyük hozzá, hogy ebben az idényben a Mezőkövesd is kétszer verte meg, nemcsak a Leverkusen. Hol van hát a Fradi helye?
Előszöris – nem a Puskás Arénában. A tegnapi mérkőzésen rossz volt hallgatni ötvenezer ember hallgatását. Persze nem ötvenezren hallgattak, hanem negyvenhatezren. A kemény mag most is hangos volt. De akármennyire is jól esik beszedni a jegyek árát, a ferencvárosi szurkolók legfeljebb a Groupama Arénából képesek félelmetes katlant csinálni. A nagyobb stadionokban a magyar nézők többsége néz.
Másodszor a Ferencváros nem tehet arról, hogy a magyar bajnokságban vitézkedik. Ebben a vetélkedésben minden van, ami máshol. Négy játékvezető a pályán, VAR-kocsi a dolgok ellenőrzésére. Mégis a dolgok állása az, hogy a zöld-fehéreknek összesen tizenhárom egészséges felnőtt focistája volt a meccs idején. Közülük négyen most szálltak le a ferihegyi repülőtéren. Mert a négy játékvezető (bárki legyen is), valamint a VAR-kocsi utasai is csak néznek. Az NB1 nevű cirkuszban a bajnok ellen úgy kell játszani, hogy “betolod a buszt” a kapu elé. Kétszer öt védő és egy hálóőr a felállás. Ha pedig egy játékos átmegy az első soron, akkor felrúgják. A játékvezetők reagálása, hogy megengedik az orvosi stáb befutását a hordággyal.
Harmadszor az európai csúcsfoci úgy néz ki, hogy különböző sejkek, szultánok, fociőrült milliárdosok úgy felhajtották a legjobb játékosok árát, hogy azok  már annyit érnek, mint a magyar bajnok egész kerete. (A teljes, nem a tizenhárom maradék). Egy magyar csapatnak (nemcsak a Fradinak) a profi-futball szép új világában az marad, hogy rohangásznak a játékos-megfigyelőik Afrikától Dél-Amerikáig, Koreától a Karib-szigetekig, a Balkántól Kisázsiáig és megpróbálnak kincsekre lelni.
A Ferencvárosnak Hajnal Tamás szakmai igazgató működésének hála most olyan játékos kerete van (a pályán és a kórházban), amely jónéhány meccset sikerrel játszhatna a Bundesligában. Néhány éve jutott el a csapat idáig. Nemrég még azért kellett szorítani, hogy túléljék az első, vagy a második selejtezőkört az európai kupákban. Most már tavasszal is játszhattak – igaz csupán két – meccset.
Hol van a Fradi helye? Pont ott, ahol most van.
Utcahosszal vezeti a magyar bajnokságot. Egyre tehetségesebb játékosok éreznek kedvet arra, hogy itt próbálják ki magukat. Jövőre újra lehet kezdeni. Bárcsak az ország is lenne ilyen helyzetben.

Címkép: Fradi-sas a Groupama Aréna előtt