Mi van, ha kiszerkesztik azt, hogy “ne”

Posted by

 

Dési János
>Szép, nyugodt, békés ország a miénk. Ha valami zavaró üzenet hangzana el, azt ügyesen kiszerkesztik.
Aztán néhány napja a volt köztársasági elnök készített egy interjút az akkumulátorgyárak veszélyességéről. Ugye ő most környezetvédelemben utazik és valószínűleg önkéntes pártfelajánlásként vállalta, hogy környezetvédelmileg megvédi a beruházást. Amikor interjúalanya arról kezdett beszélni, hogy biztonságos »ha miden jól működik«, vagy például ott a gödi Samsung, ahol bizonyos veszélyes anyagokból több kerülhetett a talajvízbe, akkor a beszélgetésben eltereli a szót, a kész anyag YouTube-os változatából pedig kivágják ezt a szakaszt. Szerintük ez szerkesztés és nem cenzúra. Amit én gyakorlott szerkesztőként – mert annak gyakorlottabb vagyok egyelőre, mint köztársasági elnöknek – csak megerősíthetek. Vegyük például a már idézett, gyakran forgatott és szem előtt tartott könyvüket. Egy részt egész az elejéről. Ebben is ott szerepel, hogy Lopj! Paráználkodj! Ölj!. Kétségkívül, kell hozzá egy kis szerkesztői beavatkozás, hogy a ne lopj, ne paráználkodj, ne ölj parancsokból kiszerkesszük a ne szócskát. De végül is ez nem cenzúra, nem hamisítás, ez egyszerű
szerkesztői beavatkozás, amit egy kétkezi köztársasági elnök is el tud végezni, ha újságírásra adja a fejét.
Szép, nyugodt, békés ország a miénk. Ha valami zavaró üzenet hangzana el, azt ügyesen kiszerkesztik.
Tudjuk mi itt ez, hiszen az egész Klubrádiót szépen kiszerkesztették a frekvenciákból, mert kicsit zavaró az a sok igazság, ami itt mégiscsak előmászik. No, de mi túljártunk eddig az eszükön. Itt szólunk! Ha továbbra is segítetek minket ebben, akkor leleplezünk akár még pár ilyen szerkesztői fogást is.  Már csak a jegyzőkönyv kedvéért is.
Megjegyzem a hatásfokukról, mióta interneten szólunk jóval többen hallgatnak miket. Ha nem cenzúráznak, sose hallgattam volna se beton Hofit, se szentmisét Kecskemétről talán, de hogy Áder János beszélgetést sosem, az egészen biztos. Ezt is nektek köszönhetjük.

(Klubrádió)