A magyar film utolsó szabad szigete

Posted by

Tarr Béla és a Filmművészek Szövetsége szerint a Nemzeti Filmintézet propagandává akarja zülleszteni a
magyar filmművészetet.

A magyar film utolsó szabad szigete volt a pályakezdőket támogató Inkubátor program, amely révén évente öt, nem egy esetben nemzetközi szinten is díjnyertes film készülhetett el. Idén minden indoklás nélkül, utólag közölték: a nyertesek közül három mégsem készülhet el. Emiatt tiltakozik most Tarr Béla elnök és a Magyar Filmművészek Szövetsége elnöksége.
Tarr Béla és szervezete szerint a Nemzeti Filmintézet propagandává akarja zülleszteni a magyar filmművészetet. A magyar film utolsó szabad szigete volt a pályakezdőket támogató Inkubátor program. . „Tiltakozunk az agresszív kormánypolitika újabb kulturális térfoglalása ellen! Tiltakozunk, amiért a Nemzeti Filmintézet szakmai legitimitással nem bíró, politikai kinevezettekből álló döntőbizottsága ellehetetlenítette a magyar filmszakma utolsó független, szakmailag elismert, transzparensen működő támogató szervezete, az Inkubátor Program működését!” – írják.
Hozzáteszik: „Tiltakozunk, amiért a Nemzeti Filmintézet elfogult, kizárólag politikai szempontokat szem előtt tartó támogatási politikája olyan súlyos válságba sodorta a valaha
világsikerű magyar filmművészetet, amilyenre évtizedek óta nem volt példa!” A közlemény úgy zárul: „Tiltakozunk nemzeti filmművészetünk ellehetetlenítése, a hatalmi
politika kiszolgálójává alacsonyítása, propagandává züllesztése ellen!” Az ügy miatt nyolc szakmai szervezet és harmincnégy érintett alkotó aláírásával nyílt levelet írt a múlt héten Káel Csaba filmügyi kormánybiztosnak és a Nemzeti Filmintézet Döntőbizottságának.
hvg.hu

Címkép: Tarr Béla