Van munka, nincs munkás

Posted by

Iván Gizella
>Újabban sok toborzó cég szerezte meg az engedélyt a munkaerő behozatalra, vagyis egyre többen kapják meg a munkaerő-kölcsönző minősített foglalkoztatói státuszt. Ez azt igazolja, szükség van rájuk, s hogy valós amunkaerőhiány Magyarországon. Pedig, egyes adatok szerint 75 százalékos a foglalkoztatás. Fura, de mégsem ellentmondás, hogy ennek ellenére legalább ötszázezer ember hiányzik a különféle vállalkozásokból.
Ezt pótolni az esetleg hazatérő magyarokkal képtelenség lenne, hiszen a KSH szerint átmenetileg mindössze 100 ezer emberünk dolgozik külföldön. Hogy ez az összesítés manipulatív, az tény, mert a valós számokat meg sem közelíti.
Mert azt a KSH is tudja, hogy több mint 500 ezer magyar van már külföldön, ám ők azt emelik ki, hogy 100 ezer olyan magyar van a kint dolgozók között, akinek hazai lakcíme is van. Vagyis ennyi ember még nem égette fel a hazatérés hídját maga mögött, s megtartotta magyar lakcímét is. A többiek már felszámolták a hazai kötődést. Ahhoz ugyanis, hogy kint tudjanak tartósan tartózkodni, élni, dolgozni, kell kinti lakcím, kinti bankszámla és kinti munkahely.
Angliában, az unió országaiban, s a szomszédos Ausztriában keresik kenyerüket a magyarok közül a legtöbben, de újabban Romániába is érdemesnek tartják átmenni munkáért. (A valós adatok tehát a félmillióhoz vannak közelebb. A brit belügyminisztérium adatai szerint 170 ezer honfitársunk kért náluk tartós letelepedési engedélyt, akik értelemszerűen munkát is vállaltak. Németországban pedig több mint 200 ezer magyar van bejelentkezve, Ausztriában 115 ezer.) Mindez nem véletlen, félmillió magyar nem csupán keresi a boldogulást külföldön, valószínű, meg is találja. S hogy hazajönnének-e? Haza lehetne csábítani őket? Keveset, nagyon keveset. A legtöbb itthoni munka minősége, a körülmények és a fizetés egy cseppet sem tud csábító lenni a ma külföldön dolgozókra.

Ugyanakkor idehaza egyre nő a külföldi munkavállalók száma. A statisztikai hivatal azt írja – ez múlt év júliusi adat – már 70 ezer külföldi kapott munkát nálunk. Ez messze van még a
hiányzó ötszázezertől, viszont a toborzó irodák beindultak. Egy vállalkozó, cégtulajdonos ismerősöm is levelet kapott a minap. Emailben kereste meg egy munkaerő importtal foglalkozó cég. Mivel ázsiai dolgozók toborzásával foglalkoznak, felajánlották, Vietnamból, Kazahsztánból, Kirgizisztánból, Bangladesből importálnak neki munkaerőt. Az említett cég eddig több mint ezer főt toborzott már Magyarországon működő cégeknek. Elsősorban gépsorokon dolgozó és betanított kék galléros munkákra hoznak be embereket. Most már csak az a kérdés, mit szól mind ehhez pártunk és kormányunk. Vagy már elfeledték az óriásplakátjaik felszólításait?

„Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját”.

Címkép: Vendégmunkások Indiából