Ünnepi Kavarás

Posted by

Czene Gábor
>Az ellenzék, fogalmazzunk megengedően, nem követett el mindent, hogy szimbolikus térnyeréssel a főváros utcáin demonstrálja az erejét.
„Orbán Viktor és a Fidesz tehát hiába engedte át a terepet – a miniszterelnök Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőházánál szónokol majd –, az ellenzék, fogalmazzunk megengedően, nem követett el mindent, hogy szimbolikus térnyeréssel a főváros utcáin demonstrálja az erejét. Elképzelhető, hogy a pártokat praktikus megfontolások vezették, felmérték, hogy pillanatnyilag hiányzik az az erő, amit demonstrálniuk lehetne.

Március 15-e a szabadság – kicsit hazabeszélve: azon belül hangsúlyozottan a sajtószabadság –, a jogegyenlőség, a polgári demokrácia, a szó valódi és nemes értelmében vett szabadságharc
ünnepe. Lenne mit üzenni a fideszes kormány számára, amely szembemegy mindennel, amiért 1848-49-ben a magyarok harcoltak. A Megáll az idő klasszikussá vált jelenetében Őze Lajos kevertet iszik egy füstös kocsmában. Azért ezt még nem tudták elrontani – mondja. Valahogy így vagyunk március 15-ével is. A Kádár-korszakban nem engedélyezték, vagy éppen megtorolták az állampárttól független megemlékezéseket. A rendszerváltás után aztán eljött az idő, amikor a Fidesz pártjelvénnyé próbálta silányítani a kokárdát. Máskor kicsinyes politikai játszmák árnyékolják be az egyik legszebb magyar ünnepet.

Március 15-ét azonban nem tudják elrontani.”

(Népszava)