Tartja magát az infláció, Orbán hiába ígért csodát

Posted by

Korózs Lajos
A minap megjelentek az új inflációs adatok és láss csodát, azok érdemben nem változtak. Hiába rendelte meg közel egy fél éve Orbán Viktor a csökkentést. A lakosság egészére mért adat 25,4 százalékos, míg az un. nyugdíjas fogyasztói kosár alapján mért árindex 26,9 százalék volt. Ez utóbbi adatból is látszik, hogy az orbáni infláció nagy vesztese a nyugdíjas társadalom. Fillérre visszaszedi Orbán a másik kezével, amit az egyikkel adott!

Ahol a kenyér éves viszonylatban több mint 71 százalékkal drágult, a tej majdnem 54 százalékkal, a sajt 72-vel a vaj 75 százalékkal, ott nagy a baj. Különösen, ahol a szegény ember eledele, a száraz tészta több mint 57-, a száraz bab, lencse, 33,2-, a burgonya pedig 42,1százalékal kerül többe, mint egy évvel korábban. A szalonna több mint 38- és a sertészsír 80 százalékkal drágult ott már nincs is miről beszélni. Vágtat az infláció!

Ma már jobban megéri a határ közelében élőknek átmenni, Horvátországba, Szerbiába, Szlovákiába, de még Ausztriába is bevásárolni, mintsem idehaza! Ugyanis, ezen szomszédos országokban a
töredéke az infláció a magyarnak. Nem beszélve az Európabajnok ÁFA-ról. Megnézem a fent említett országos élelmiszer ÁFA-t illetően. Valamennyi említett országban külön kulcs van az alapvető élelmiszerekre és a többi élelmiszerre. Nos: a horvátoknál 5 százalékos az alapvető élelmiszerek forgalmi adója és 13 százalék, minden más élelmiszeré. Szerbiában 10-, és 20 százalék. Szlovákoknál szintén ugyanennyi. Ausztriában pedig 10-10 százalék az ÁFA tartalom. Mi következik mind ebből?

Egy Hungarikum! Nem elég, hogy az Európa bajnok 27 százalékos ÁFA-t fizetünk, de Orbán még rátett egy 4,1 százalékos élelmiszerek után fizetendő különadót. És most kapaszkodjanak meg.
Magyarország az egyetlen ország a világon, ahol az ÁFA-val azonosan számítandó árbevétel arányos különadó van az élelmiszeren és arra a különadóra is fizetünk ÁFA-t. Erre mondom én azt, hogy ez egy parazita mentalitás, ahol a kormány elvonja az erőforrásokat saját népétől, leamortizálja azok teljesítményét, lerombolja önbecsülését, hogy még jobban ki legyenek
szolgáltatva a kormány kénye-kedvének. Nem elég, hogy hazánkban gyalázatosak a bérek, megalázóak a nyugdíjak (egyeseknek), de mindenki agyon van adóztatva. Pontosabban majdnem mindenki. Hiszen a tőke nálunk alig adózik. A multik előre megkapják az állami támogatást. De még a luxusfeleségek luxus autóikra is van támogatás a közös adóforintjainkból. Na, ez az, ami számomra elfogadhatatlan.

Címkép: Pápai Gábor: Infláció