Az M1 tömegbaleset margójára

Posted by

Igen, néhol alpári a megfogalmazás, de érthető düh, az elkeseredés. Mert igaza van. A szerk. Egy őszinte cikk a fészbukról. Így írta alá:
>Egy ügyeletes
>Mivel a külsős kollégákat kib.szták, (mert nem írták alá a szolgálati jogviszonyt), szombaton egyedül vittem a megyei kórházat 0-24, szakorvos nélkül. Első alkalom, persze mostantól ez az új normál. Hogy törvényes-e, nyilván nem, ilyenkor kapod a kérdést, “hogy, de amúgy szakvizsgázni azért szeretnél majd ugye”, esetleg “kereshetnél másik képzőhelyet az ország túlfelén”, nyilván, a kurva anyádat. A tömegbaleset persze ilyenkor basz be, a sérültek jelentős része nálunk köt ki, a legfiatalabb másfél, a legidősebb 90 éves. Megindulnak a helikopterek, jön az OMSZ, mindenkinek UH, rengeteg RTG, jó pár CT, hajt az adrenalin, óriási a felelősség, most nem hibázhatsz, élvezed és tudod, hogy a folyamatos önképzés miatt jobb vagy mint a legtöbb hasonszőrű.
De mikor a köcsög betegszállítók nem hozzák vizsgálatra a politraumás, fentanyl mellett ordító másfélévest, mert nekik “20 perc múlva lejár a munkaidő” és “éppen váltanak”, akkor hangosan kurvaanyázol, majd inkább a gyerekorvossal ketten toljátok az ágyat a vizsgálóhoz. (Közben az utcáról banális faszságokkal érkezők kötekednek “de mi amúgy itt vizsgálatra várunk ám, ha nem látnák” felütéssel. “Mi meg éppen dolgozunk, cseréljünk esetleg?”). Elsődleges ellátóhely meg kutyafasza, de nálunk nincs meg a háttér egy ilyen sérült ellátásához, mondják az intenzíves kollégák halkan. (Hol bazmeg, egy megyei kórházban? Akkor miért ide hozzák, miért nem vitetik gyermekmentővel Pestre, ha egyébként szélvédőn át repült ki az autóból? Ja, hogy be kéne zárni az egészet?) Nem kérdezel, csinálod. Talán megússza végtag törésekkel, agyrázkódással. Vizsgálat közben valahonnan előkerül a Bogyóésbabóca, édesfaszom.
Mások a vizsgálat alatt folyamatosan telefonálnak, sehall-selát, intézik a roncsban maradt Mastercard letiltást, nyilván fontosabb, minthogy van-e lépsérülés. Aztán következik egy fiatal srác is, elmeséli, hogy jött a hirtelen porvihar és állóra fékezte az autóját a külső sávban, majd mögötte mindenki összement. Állóra bazmeg. A szombat délutáni M1 közepén. Mindegy, majd valamelyik főkatasztrófavédő megszakérti. Már csak papíron éppen, hogy elműködgető kórházak, harmadik világbéli állapotok, okádék hozzáállás és egy halálút: aktuális látlelet a kurva országról."