Toszkán kitérő

Posted by

>Sántít a kormány magyarázata a toszkán kiruccanásról

>Propeller
>A hivatalos magyarázat szerint „technikai landolás” okozta Orbánék toszkán kiruccanását. A pisai kitérő azonban a szakértő szerint nem felelt meg a technikai leszállás kritériumainak. Hadházy Ákos úgy számolt, hogy a kitérő 3- 3,5 millió forintba került.
A magyar miniszterelnök február 27-én utazott el Egyiptomba, ahonnan március elsején indult vissza a Magyar Honvédség repülőgépével. A szerdai felszállást követően azonban a gép Toszkánában landolt. Az, hogy a honvédség repülőgépe nem rögtön Budapestre jött az egyiptomi fővárosból, hanem leszállt Pisában, egyórás kitérőt jelenthetett. Ezután a miniszterelnököt Firenze belvárosában fotózták le felesége, Lévai Anikó társaságában.
Hadházy Ákos független képviselő Facebook-oldalán közölte, feljelentést tesz a miniszterelnök ellen. Szerinte ugyanis az, hogy Orbán Viktor a honvédségi utasszállító repülőgépet használta a toszkánai családi kiránduláshoz, kimeríti a Btk. 305. paragrafusát, amely szerint az a hivatalos személy, aki azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon vagy jogtalan előnyt szerezzen a) hivatali
kötelességét megszegi, b) hivatali hatáskörét túllépi, vagy c) hivatali helyzetével egyébként visszaél, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Hadházy Ákos levezetése szerint Orbán Viktor jókora kárt okozott, amikor Kairóból nem Budapestre repült haza egyenesen (kb. 2200 km), az állami tulajdonú repülőgépet a Kairó – Pisa – Budapest útvonalra „térítette el” magánprogramja miatt, így ugyanis a 160 fős utasszállító 3200 kilométert repült. A képviselő úgy számol, hogy Airbus 319 típusú (604-es lajstromjelű) gép 1000 kilométeres kitérője minimum mintegy 3-3.5 millió forintos kárt okozott, mivel nem állja meg a helyét Gulyás Gergely miniszter érvelése, amely szerint Orbán Viktor csak kiszállt hazafelé, hiszen Pisa nem esik útba Budapest felé. Ezzel szerinte a hivatali visszaélés még akkor is megvalósult, ha a miniszterelnök megtérítené kerülőút költségét.
Technikai landolás során szállt ki Pisában Orbán Viktor a hazafelé tartó kormánygépből
– ezt válaszolta az RTL megkeresésére a Kormányzati Tájékoztatási Központ.
Ahogyan Gulyás miniszter úr a kormányinfón már világosan kifejtette, Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos látogatáson volt Egyiptomban, onnan visszafelé egy technikai landolás során szállt ki egy olaszországi repülőtéren – írták.

Pető György pilóta, légiközlekedési szakértő az rtl.hu-nak azt mondta, hogy akkor beszélhetnénk technikai leszállásról, ha nem eleve eltervezett volt az út megszakítása, illetve, ha Kairóból Budapestre szólt volna az útvonalterv, és legfeljebb néhány tíz kilométerre térnek ki, hogy leszálljanak egy repülőtéren. Ilyenkor azonban utas nem száll ki a gépből. “A technikai landolás célja lehet például, hogy a pilóta meggyőződjön arról, hogy nincs a repülés biztonságát veszélyeztető műszaki probléma. Ha Kairótól Pisáig szólt az útvonalterv, akkor az semmiképpen nem minősül technikai leszállásnak, az egy tervezett repülés” – jelentette ki a szakértő.

Címkép: Orbánék Firenzében