Mobilis magyarok

Posted by

G7
>Olyan sok magyar jár már Ausztriába dolgozni, hogy az Eurostat 2019-es adatai szerint csak két másik ország volt, ahonnan többen járnak át munka miatt a szomszédos országba.Ausztriába járó magyarnál abban az évben csak Luxemburgba ingázó franciából és Németországba ingázó lengyelből volt több.

Két éve alatt negyedével nőtt az Ausztriába ingázó magyarok száma. Az osztrák minisztériumi adatok szerint az ingázó magyar munkavállalók száma a 2020-as 39,8 ezerről 2022-re átlagosan 49,3 ezerre emelkedett. Kétszer mobilisabbak az EU-átlagnál a magyarok, minden ötvenötödik magyar más uniós országban dolgozik.

 

 

Építőipar és egészségügy: a férfiak körében az előbbi, a nők körében az utóbbi szektor dominál a külföldön vagy más régióban munkát vállalók között.

Kontextus: A magyar közbeszédben régóta tartja magát az a toposz, hogy a magyarok nem mobilisak, ezért nehéz máshol munkát vállalniuk, amit a fenti adatok erőteljesen cáfolnak. Mind a nemzetközi, mind az országon belüli mobilitás magasnak számít. Külföldre a nyugat-dunántúliak, másik régióba a Pest megyeiek járnak dolgozni, a többi régióban kifejezetten alacsony a mobilitás, tehát az átlagon belül nagy eltérések vannak.