Eljött az ideje annak, hogy Magyarország és transzatlanti szövetségesei között szorosabb kapcsolat alakuljon ki

Posted by

David Pressman nagykövet az amerikai külügyminiszterrel, a Fehér Ház vezető tisztségviselőivel és a kongresszus vezetőivel az amerikai-magyar kapcsolatok helyzetéről beszélt – közölte a budapesti amerikai nagykövetség. David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete a héten Washingtonba utazott, hogy az Amerikai Egyesült Államok külügyminiszterével, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsának magas rangú tisztviselőivel és az Amerikai Egyesült Államok szenátusának kétpárti vezetésével konzultáljon az amerikai-magyar kapcsolatok jelenlegi helyzetéről.  A nagykövet találkozott Antony Blinken külügyminiszterrel és a Fehér Ház magas rangú tisztviselőivel, akikkel megvitatta a szövetségesi kapcsolatok legújabb fejleményeit, köztük a magas rangú magyar tisztviselők egyedülállóan Amerika-ellenes retorikáját és a magyar kormány által ellenőrzött médiában elterjedt Amerika-ellenes retorikát. 

 

A szenátus vezetésével folytatott megbeszélései során a nagykövet megvitatta az amerikai-magyar kétoldalú kapcsolatok jelenlegi állapotát, valamint egyetértésüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a szövetségesek egyöntetű egységére és elszántságára van szükség a Vlagyimir Putyinnal szembeni fellépésben. A megbeszélésén a nagykövet érintette Svédország és Finnország NATO-csatlakozásának sürgősségét, Magyarország vezetésének az Egyesült Államokról tett legutóbbi nyilatkozatait, valamint az Egyesült Államok elkötelezettségét, hogy ebben a rendkívüli időszakban is ápoljuk ezt a fontos kapcsolatot. 

“Magyarország fontos pillanathoz érkezett a jövőjét illetően” – mondta a nagykövet.  “Miközben Oroszország indokolatlan háborúja dúl a szomszédban, eljött az ideje annak, hogy Magyarország és transzatlanti szövetségesei és partnerei között szorosabb kapcsolat alakuljon ki.”

Címkép: Amerikai nagykövetség Budapest