Az izraeli tüntetések átterjedtek a hadseregre is

Posted by

>(New York Times)
>Izraeli tartalékos katonák százai írták alá azokat a leveleket, amelyekben kifejezték, hogy nem hajlandókrészt venni a nem kötelező szolgálatban, vagy már ki is léptek a kiképzésből, válaszul Benjámin
Netanjahu izraeli miniszterelnök azon tervére, hogy súlyosan megnyirbálják az izraeli legfelsőbb bíróság jogkörét, közölték izraeli a hivatalos körök.

Az érintett részlegek közé tartozik a 8200-as egység, amely rádió-hírszerzéssel és informatikai hírszerzéssel foglalkozik, és amelynek szakértői segítettek az ország az elit harci egységeinek valamint ipari technológiájának felfejlesztésében, A vezető katonai tisztviselők attól tartanak, hogy a kormány tervei miatt az egységekben növekvő harag hatással lesz az izraeli fegyveres erők hadműveleti felkészültségére.

A légierőn belül a tartalékos pilóták egyre jobban fel vannak háborodva a kormány tervei miatt – mondták a tisztviselők. Attól is tartanak, hogy felkérhetik őket illegális műveletekben való részvételre, és hogy az izraeli igazságszolgáltatás korlátozása megerősítheti azokat a külföldi törekvéseket, hogy az izraeli személyzettel szemben vádat emeljenek a Nemzetközi Büntetőbíróságon – közölték a tisztviselők. A katonaságon belüli nyugtalanság a kormány azon terveivel szembeni ellenállás legutóbbi fellángolása, amely az igazságszolgáltatás átalakítására irányul, és amiről sok izraeli úgy gondolja, hogy aláássa az
ország demokráciáját. Ezt a nézetet sok katonatiszt osztja, akik közül többen is rendszeresen részt vettek tiltakozásokon.