Indiai nők veszik el a magyar kamionosok munkáját?

Posted by

A dán Baton Transport cég magyarországi leányvállalata nemrégiben kezdett el nőket felvenni Indiában. A szállítmányozó cég arra kívánja őket kiképezni, hogy női kamionsofőrként dolgozhassanak Európában.

Horváth Tibor

A projekt első fázisában a dán szállítmányozási vállalat 25 indiai nőt keres, akik teherautó- vezetőként dolgoznának Európában, a magyarországi kirendeltségen. Ha a projekt sikeres lesz a szállítmányozó a következő öt évben akár 800 nő felvételét tervezi – számolt be róla a trans.info szakportál.
„Támogatni szeretnénk az indiai nőket” – mondta Claus Normann Hansen, a BatonTransport ügyvezető igazgatója egy múlt heti indiai sajtótájékoztatón, amikor is a vállalat és partnerei bemutatták a Kamionozás az egyenlőségért elnevezésű kísérleti programot. A Times of India napilap szerint az állás betöltésének egyetlen feltétele az általános iskolai végzettség és a jó angol nyelvtudás. Mivel Indiában alig van női teherautó-vezető, vezetői engedélyre sincs szükség, a képzést is ott fogják biztosítani. Bár ez a kísérleti projekt hat hónapig tartana, a jelentkezőknek kétéves szerződéstajánlanak, a későbbi hosszabbítás lehetőségével. Természetesen joguk van a szerződés idő előtti felmondására is, de még nem határozták meg, hogy milyen feltételek mellett kerülhet sor a felmondásra.

A sajtótájékoztatón 160 ezer indiai rúpiának, azaz mintegy 680 ezer forintnak megfelelő fizetést jelentettek be, hangsúlyozva, hogy egy magyar kamionsofőr ugyanennyi munkáért ugyanezt az összeget kapja. Ahhoz, hogy a fenti díjazást megkapják, a sikeres pályázóknak heti öt napot és napi 15 órát kelldolgozniuk, amelyből 2×4,5 órát tölthetnek a volán mögött.
Az indiai nőknek úgy kell megkezdeniük a munkát Magyarországon, hogy a legelején még nem vihetik magukkal a családjaikat. Amint viszont megkapják a tartózkodási engedélyt, érkezhetnek a közvetlen hozzátartozók.

Azért választottuk a magyar ágat ebben a projektben, mert a Bányai & PartnersConsulting segítségével már kerestek teherautósofőröket Indiában– mondta Hansen a trans.info-nak. A kezdeti toborzási fázisban jelentkezett egy nő,akinek nem volt meg a szükséges jogosítványa, és jelezte, hogy szeretne elhelyezkedni. Ez adta a toborzóknak az ötletet ehhez az egyedülálló kísérleti projekthez.