Magyar fókuszpont

Posted by

„Orbán Viktor és kormánya üdítő és egyedülálló” ez Gavin Wax, a New York-i Fiatal Republikánusok Klubjának 76. elnökének a véleménye, aki az Alapjogokért Központ vendégeként szerepelt Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár hétfői – Merész igazság Magyarországról című –
podcastjában. Ez is egy vélemény.  Hasznos, ha megismerjük.

(MTI) Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára az általa indított podcast adásában felidézte, hogy a klub az Egyesült Államok talán legjelentősebb ifjúsági szervezete, amelynek vezetője, Gavin Wax a májusban Budapesten megrendezendő CPAC-konferencia miatt látogatott Magyarországra. A szervezet tavaly John Foster Dullesról, az Egyesült Államok 1953 és 1959 között szolgáló külügyminiszteréről elnevezett díjjal tüntette ki a magyar kormányfőt. Am kitüntetés indokaként azt hangoztatta: „nagyon sok inspirációt merítünk Orbán Viktor és kormánya tevékenységéből, ami üdítő és egyedülálló, mert nem látunk hasonlót Európában. Nem látunk hasonlót Nyugat-Európában, és egész bizonyosan nem látunk semmi hasonlót a szélesebb nyugati világban sem”.

Kovács Zoltán felvetésére a fiatal republikánus beszélt arról is, hogy az amerikai demokraták és az európai baloldal taktikája az, hogy beillesszenek mindent a saját keretükbe, a woke- izmus keretébe, ami mindenre hatással van: az emberi jogok meghatározásától a korrupció meghatározásán át egészen annak a meghatározásáig, hogy miként kell a társadalmat kormányozni.  „Véleményem szerint ez egy alattomos politikai és kulturális ideológia, melynek célja a társadalom szövetének szétrombolása” – hangoztatta Gavin Wax, azt is jelezve, hogy a woke ideológia, „ami a legnagyobb amerikai export Európa és a világ többi része felé”, kezd a „feje tetejére állni”, az emberek kezdenek felébredni ezekkel az erőkkel szemben. Azt mondta, örömmel látja, hogy Magyarország és a CPAC Magyarország egyfajta fókuszponttá kezd válni az ilyen elképzelések tekintetében, valamint annak megvitatásában, hogy miként lehet ezekkel szemben hatékonyan felvenni a harcot. „Magyarország mindezt bizonyos szempontok alapján egy politikai programmal közelíti meg, és úgy gondolom, hogy ezt az Egyesült Államokban is át lehetne venni” – emelte ki Gavin Wax, aki példaként említette, hogy Floridában hasonló törvényeket fogadtak el annak érdekében, hogy az iskolákon kívül tudják tartani az LMBTQ-propagandát, tehát itt vannak közös pontok.

A republikánus politikus egyúttal amellett érvelt, hogy az Egyesült Államoknak figyelemmel kell követnie a nemzetközi trendeket, eseményeket és olyan forrásokból kell inspirációt merítenie, mint Magyarország, ahol a magyar állam konzervatív politikai programot valósít meg.