Rendhagyó hangok

Posted by

Kincses Gyula
>A kötelező kamarai tagság megszüntetéséről
Szemelvények a kötelező kamarai tagság megszűntéséről szóló törvény parlamenti vitájából:

“Kérdezem én, miért aktuális most a kamarák felbontása? Miért aktuális valamit leépíteni és meghagyni a bizonytalanságban, hogy ez egyszer működőképes lesz? Nem értem ma sem, hogy különösen egy olyan nagy létszámú szervezetet, amelyik önként létrehozta magát, ugyanakkor a legitimitását az biztosította, hogy abba a belépés kötelező, miért kell egyik pillanatról a másikra feloszlatni. Milyen fajta politikai haszna van ennek? Ki az, aki motiválja, és miért motiválja ezeket a tényezőket?” (Nagy Kálmán, KDNP)

“A szakmai kamarák leépítésével tehát nem elsősorban az orvosok, gyógyszerészek jogait csorbítjuk, hanem a betegek valódi érdekképviseletét, mert megismétlem, orvos és beteg között elsősorban a szolgálat valósul meg az ellátás során, melyet a nagy többség hivatástudattal végez. Az orvosoktól éppen akkor kell majd védeni a beteget, ha szolgáltat, és szolgáltatás valósul meg. De ha ez lenne a cél, nem kellene elbánni a kamarákkal.” (Heintz Tamás, Fidesz)

“A kötelező tagság eltörlése nem más, mint nyílt politikai támadás, bosszú azok ellen a hivatásrendi köztestületek ellen, amelyek okos és helytálló szakmai érvekkel fel merték emelni szavukat az egészségügyi kormányzat rombolása ellen – mert rombolás ez a javából. ” (Spiák Ibolya, Fidesz)

“Igazából e kérdések közül az etikai kérdések kezelése az, amely rendkívül fájó és igen nehezen elfogadható az Orvosi Kamara, illetve az orvostársdalom jelentős része számára. Úgy gondolom, orvosetikai ügyekben való döntés meghozatalára az Orvosi Kamara testülete alkalmas és hivatott.” (Puskás Tivadar, KDNP)

“A hivatásrendi köztestületek mindig bátran emelték fel szavukat az egészségügyi kormányzat rombolása ellen, ez nem volt ritka. És nem is merünk rágondolni: csak nem ezért kell bűnhődniük?” (Lanczendorfer
Erzsébet, KDNP)

Címkép: Puskás Tivadar