Nem kérnek a finnek Orbán embereiből

Posted by
>Föld S. Péter>Jelen állás szerint a finnek nem fogadják a magyar parlament négyfős küldöttségét, amely a két északi ország – Svédország és Finnország – NATO-csatlakozása ügyében készül Stockholmba és Helsinkibe. A svédek meghallgatják ugyan a Hende Csaba vezette kompániát, ám a finnek közölték, hogy nem a magyar parlament, hanem Orbán és a Fidesz küldöttei érkeznek az országukba, rájuk pedig nem kíváncsiak.

Nagyon aggódni azért nem kell, Hende Csaba és társai – Németh Zsolt, Győri Enikő, valamint Schaller Baross Ernő – bizonyára elfoglalják majd magukat valamivel, és remélhetőleg a napidíjuk is elegendő lesz ahhoz, hogy semmiben se kelljen szükséget szenvedniük. Unatkozni nem fognak, mert mindkét ország bővelkedik természeti szépségekben, lakói korrekt, kedves emberek, az életszínvonal is megfelelőnek mondható, így bizonyára nem lesz okuk panaszra a magukat magyar parlamenti küldöttségnek nevező fideszes delegáltaknak.

A svédek furmányosabbak a finneknél, ők úgy tesznek, mintha érdekelné őket, amit a négy magyar elővezet. Miközben igyekeznek nem elbóbiskolni, udvariasan hallgatják a tolmács szavait, hogy több tiszteletet a magyaroknak. Cserébe finom italokkal kínálják a vendégeket, lesznek szendvicsek és kávét is kap, aki kér. Hende és társai tehát elégedettek lehetnek, megcselekedték, amit megkövetelt a haza, itthon majd feljegyzéseket készítenek a tapasztalataikról, melyeket az illetékes bizottságok megtárgyalnak, szavaznak róla és elfogadják.

 

A finnek keményebb diónak ígérkeznek. Ők ugyanis nem fogadják a magyar küldöttséget, bár nem kizárt, hogy a külügyi osztály megbízott helyettes vezetőjének egy távoli névrokona éppen ráér, és megmutatja nekik Helsinki nevezetességeit. De nem is az a fontos, hogy milyen szinten fogadják (vagy nem) Hendét és társait, hanem az, hogy a delegáltak valakinek elpanaszolhassák, mennyire bántja a magyarokat, amikor csúnyákat mondanak a kormányukról. A magyar emberek 97 százaléka nemet mondott a szankciókra, ezért a legnagyobb tisztelettel ugyan, de nagyon határozottan arra kérik a svéd és a finn barátainkat, vegyék figyelembe, hogy mi az ilyet ki nem állhatjuk. Mi magyarok ugyanis büszke, békeszerető nép vagyunk, türelmesek a végtelenségig, de ha egyszer kijövünk a sodrunkból, akkor nem állunk jót magunkért, és ilyenkor nem szeretnénk senkinek sem a helyében lenni. Idehaza tűrünk mindent, lehet lopni tőlünk, a pénzünkért a szemünkbe hazudni, fát vágni a hátunkon és hasonlók, de az idegenektől megköveteljük a tiszteletet.

Körülbelül ezt tudja majd elmondani a Hende Csaba vezette küldöttség Finnországban valamelyik ráérő külügyér hasonmásának. Hír odakint nem lesz a látogatásból, idehaza viszont a kormány sajtója diadalmasan közli, hogy a küldöttség sikeres volt, amerre jártak, a meglátogatott skandinávok felállva tapsoltak és hosszan skandálták Orbán Viktor nevét. Mindez azt is előrevetíti, hogy nem lesz akadálya a svéd és a finn NATO-tagság ratifikálásának, amely, ha csak nem jön közbe semmi, akkor szinte majdnem biztos, hogy hamarosan, de legkésőbb valamikor megtörténik.

Címkép: Svédországban Németh Zsolt sapkájával megmondta a véleményét