És ha Putyin azt mondja, lépjünk ki a NATO-ból?

Posted by

Fábián András
>A nemzeti szégyen kérdései
>Napokkal ezelőtt meghallottam néhány mondatot a televízióban és azóta ezek visszhangoznak a fejemben. Nem hagynak nyugodni. Szinte minden magyar orgánum megemlékezett arról az interjúról, amelyet Orbán Viktor adott a Die Weltwoche című svájci lapnak, és amit mindenkinek el kellene olvasnia. Az interjú magyar fordítása itt található.

https://kormany.hu/beszedek-interjuk/miniszterelnok/orban-viktor-interjuja-a-weltwoche-cimu-svajci-

Ebben hangzottak el azok a mondatok, amikre az említett televíziós tudósítást követően egyetlen magyar zsurnaliszta sem kapta fel a fejét. Engem viszont megdöbbentett és felháborított. Bennem ugyanis kérdések tömege fogalmazódott meg, amit már azonnal neki kellett volna szegezni a riportalanynak, de a számonkérés a mai napig nem következett be. Ismerve a fásult magyar közvéleményt ez már nem is fog. De lássuk miről is van szó.

A riporter feltette a kérdést:
“Ön azt mondta, a keresztény politika azt jelenti, hogy kritikus önvizsgálatot tartunk Isten előtt. Az oroszok tizenöt éve azt mondják, hogy vörös vonalat jelent a NATO Ukrajnával és Georgiával való bővítése. Az amerikaiak és az európaiak mást sem tesznek, mint figyelmen kívül hagyják ezeket az orosz kijelentéseket. Ön személyesen ismeri Putyint. Mit szól az ő értelmezéséhez? A Nyugat, az amerikaiak szították fel azt a tüzet, amit Putyin az invázióval fellobbantott?”

Az összetett kérdésre Orbán válasza, annak is első pár mondata a megdöbbentő:

“Amikor két héttel a háború kitörése előtt Moszkvában utolsó alkalommal találkoztam Putyin elnökkel, megkérdeztem tőle: Önnek problémát jelent Magyarország NATO-tagsága? Arra kéri Magyarországot,
hogy lépjen ki a NATO-ból? Mondtam neki, hogy ezt már az elején tisztáznunk kell. Azt válaszolta, hogy Magyarország NATO-tagsága nem probléma, csak Ukrajnáé és Georgiáé az…”

Tessék nekem segíteni! A folyton a nemzetállamiságra, a nemzeti szuverenitásra, az önálló kül- és belpolitikára hivatkozó Orbán Viktor, aki a leghatározottabban visszautasít minden olyan vádat, hogy ő az
orosz érdekeket képviseli akár Ukrajna, akár az EU, akár a NATO ügyeiben lényegében engedélyt kért Putyintól, hogy Magyarország továbbra is a NATO tagja maradjon-e. Vajon mi történik, ha Putyin azt válaszolja, hogy igen, őt zavarja Magyarország NATO-tagsága és azonnal lépjen ki a szervezetből?! Akkor kilép? Mert Putyin erre utasította? Nem kéri ki magának azonnal, hogy ez a magyar belügyekbe való durva és illetéktelen beavatkozás? Nem ugrik fel és kezdi verni az asztalt, hogy nekünk aztán ne mondja meg senki…?! Egyáltalán hogyan vetődhet fel egy ilyen kérdés a független és szuverén magyar állam miniszterelnöke részéről?! És mit érdekel minket az, hogy az agresszor Putyin hogyan alszik és miért nem álmodik szépeket.

Aki nem érti, hogy mi motiválja Orbán Viktort ebben a szégyenteljes NATO-bővítési színjátékban, az olvassa el újra és újra ezeket a kérdéseket. Be fogja látni, hogy okunk van arra, hogy leégjen a bőr a pofánkról, hogy egy ilyen ember irányíthatja a magyar kormányzati politikát.