A pihenés joga

Posted by

Döntött az Európai Bíróság
(ARD)
Az egyhuzamban letölthető 11 óra napi pihenés mindenképpen megilleti a munkavállalókat, így szabadnapok előtt és után is ugyanakkor ez nem képezi részét a heti pihenőidőnek, mert két különböző jogról van szó – mondta ki az Európai Bíróság. Az ügy Magyarországról kerül a luxemburgi székhelyű bíróság elé. Egy mozdonyvezető indított pert a magyar vasúttársaság ellen, mert a szabadnapjai, illetve szabadságon töltött napjai előtt és után nem kapta meg a napi 11 órás pihenőidőt, amely az európai szabályozás szerint jár neki. Ezen kívül jár a munkavállalóknak az egyhuzamban legalább 24 órás heti pihenőidő is.

A vasúttársaság azzal érvelt, hogy alkalmazottai ennél jobb helyzetben vannak, mert a társaság hetente legalább egyhuzamban 48 órás pihenőidőt biztosít nekik. A per egy magyar bíróság előtt kezdődött, de a testület felfüggesztette a pert, és az Európai Bíróság értelmezését kérte. Az Európai Bíróság most megállapította: a napi pihenőidőt nem csupán egyhuzamban kell biztosítani, hanem annak közvetlenül csatlakoznia kell a munkavégzés időszakához, és az a célja, hogy az illetőnek lehetősége legyen ennyi időre kivonulni a munkahelyi környezetből.

A heti pihenőidő ezzel szemben azt teszi lehetővé a munkavállaló számára, hogy a hétnapos időszakban minden esetben pihenhessen. A napi pihenőidő nem része a hetinek, hanem mindkettő jár. Ezért biztosítani kell, hogy a munkavállalók mindkét jogukkal élhessenek – mondta ki a bíróság állásfoglalásában. Az adott konkrét esetben az ítéletet a magyar bíróságnak kell meghoznia.

https://www.tagesschau.de/ausland/europa/eugh-ruhezeiten-arbeitnehmer-101.html
Fordította: Horváth Júlia