Második külügyminiszterré vált Novák Katalin

Posted by

Szabad Európa
>Csak Szijjártó Péter külügyminiszter végez komolyabb nemzetközi diplomáciai tevékenységet Novák Katalinnál – derül ki a Szabad Európa összesítéséből. Áder János hasonló aktivitása a töredéke volt utódjának, de Orbán Viktoré sem mérhető a köztársasági elnökéhez.

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy Giorgia Meloni mozgástere mennyire szűk európai szinten. Az olasz gazdaság nagyon rá van utalva az uniós pénzekre, ezért Meloni nem folytathat különutas politikát egyelőre. Hogy később mi lesz, majd meglátjuk. Addig is Novák Kataliné a feladat, hogy azért fennmaradjon vele a jó viszony” – a miniszterelnök tágabb környezetéhez tartozó egyik forrásunk jellemezte így a magyar–olasz kapcsolatok aktuális állását, az illető feladata a Fidesz nemzetközi kapcsolatrendszerének erősítése.

Ha – mint azt alábbi ábráink is megmutatják majd – megfigyeljük, hogy a tavaly május 14-i beiktatása óra eltelt szűk tíz hónapban hány országba utazott, hány külföldi állami vezetőhöz látogatott el, vagy fogadott ilyeneket a köztársasági elnök, látni fogjuk, hogy Novák Katalin elnöki tevékenységének nagyon hangsúlyos része a nemzetközi diplomácia.

Áder János, az otthon ülő

Ez különösen látványos, ha összevetjük azzal, hogy elődje mit végzett ezen a téren. Megnéztük, hogy Áder János a beiktatása utáni tíz hónapban hány magas szintű külföldi vezetővel tárgyalt, milyen nemzetközi dipomáciai tevékenységet végzett.

Ebből világosan kitűnik, hogy jelentősen kevesebbet ahhoz képest, amit Novák Katalin csinál, még ha a korábbi elnök második ciklusában egy kicsit aktívabbá is vált. (Valószínűleg párhuzamosan azzal, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök kezdett elszigetelődni nemzetközi szinten.)

Novák Katalin nemcsak mennyiségében, de minőségében is más szint nemzetközi diplomáciai szempontból, mint Áder János. A köztársasági elnök tavaly május 14-i hivatalba lépése után (beiktatási beszédében olyan határozottan ítélte el az Ukrajna elleni „putyini agressziót”, amit kormánypolitikustól korábban nemigen lehetett hallani) három nappal már Varsóban járt Andrzej Duda lengyel elnöknél.

Kármentő missziók

Az út azért is volt fontos, mert az oroszbarát gesztusok miatt a magyar–lengyel kapcsolatok ekkorra már komoly válságba jutottak, sem Orbán Viktornak, sem Szijjártó Péternek nem volt esélye arra, hogy lengyel partnerével találkozzon bilaterális keretek között.

Az ezt követő hetekben Novák Katalin több olyan négyszemközti megbeszélést is folytatott, amely nagyon fontos lehetett a magyar álláspont elmagyarázásában a háborút illetően: elég csak a Petr Fiala cseh kormányfővel, Egils Levits lett köztársasági elnökkel, Robert Golob szlovén kormányfővel vagy Klaus Iohannis román elnökkel lezajlott találkozóira gondolni.

Nem kell hangsúlyozni a tavaly novemberi ukrajnai látogatást és a találkozását Volodimir Zelenszkij elnökkel. Ez annak fényében külön is fontos, hogy a közeljövőben sem várható, hogy Orbán Viktor hasonló gesztust tesz a kijevi vezetés felé, még úgy sem, hogy múlt héten Brüsszelben az uniós csúcson megtörtént a – testbeszédből ítélve – kölcsönösen eléggé kényszerűnek tűnő kézfogás a magyar kormányfő és az ukrán elnök között.

A „jobbik én”

Ez a tendencia azóta is változatlan: a jelek szerint kialakult egy jó rendőr-rossz rendőr felállás, Szijjártó Péter külügyminiszter nyíltan kritizál egyes, velünk szövetséges államokat vagy éppen Ukrajnát, és utazik el egy Ukrajna elleni új orosz támadás kezdetekor a Putyin-szövetséges Belaruszba, míg Novák Katalin megpróbál szelídebb arcot adni a magyar diplomáciának.

Címkép: Novák Katalin Kijevben